BiH ide na Turkoviziju, za Eurosong se još ne zna

Radiosarajevo.ba
BiH ide na Turkoviziju, za Eurosong se još ne zna

Turska nacionalna televizija organizuje takmičenje slično Eurosongu u kojem će sudjelovati sve zemlje koje su istorijski ili kulturološki povezane s Turskom.

Bosna i Hercegovina je potvrdila odlazak na Turkoviziju, a organizator je Televizija Hajat. Boje BiH će "braniti" Emir i Frozen Camels. 

Kada je Eurosong u pitanju, još uvijek nije izvijesno da će naša zemlja učestvovati. Rukovodstvo naše krovne televizije još uvijek razmatra opravdanost te investicije, kako je za Radiosarajevo.ba potvrdio Dejan Kukrić, rukovodilac Zabavnog programa BHRT-a.  

Na turskoj inačici Eurosonga ove godine će sudjelovati 20 država. Kako bi uspješno konkurisali izboru za najbolju pjesmu Evope, sljedeće godine će svaka država koja se takmiči na Turkoviziji organizovati nacionalno takmičenje kako bi izabrala svog predstavnika. Pjevaće na maternjem jeziku, a finalno veče će biti krajem decembra. 

Od prošle godine Turska je odlučila da bojkotuje Eurosong zbog pravila da se Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Italija i Španija plasiraju direktno u finale.

Do sada je Turkovizija bila lokalno takmičenje. Ove godine ondje će, osim BiH, nastupiti Azerbejdžan, Kazahstan, Kirgistan, sjeverni Kipar...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak