BiH dobila 12 novih nacionalnih spomenika

Radiosarajevo.ba

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika odlučila je uvrstiti 12 dobara među nacionalne spomenike Bosne i Hercegovine.
Komisijom predsjedava Amra Hadžimuhamedović, a članovi su Ljiljana Ševo, Zeynep Ahunbay i Dubravko Lovrenović

Odluke su donešene na kraju posljednje, 54. sjednice Komisije koja je održana od 4. do 6. juna.

Dvije negativne odluke

A novi nacionalni spomenici jesu arheološki lokalitet Mekota u Gornjim Rakanima (Općina Novi Grad, RS), historijska područja Ostrovica - Ostrovački grad (Bihać, FBiH), Nekropola sa stećcima i nišanima u Faletićima (Stari Grad Sarajevo, FBiH) i Zmajevac (Čelinac, FBiH). Također su proglašeni i Ženska gimnazija u Sarajevu (Stari Grad Sarajevo, FBiH), zatim Samostan Sv. Bonaventure u Visokom sa pokretnim naslijeđem (FBiH), Filijalna crkva Blažene djevice Marije u Bosanskoj Krupi (FBiH), te haremi u Šabićima i Grahovu (Velika Kladuša, FBiH).

Komisija je donijela i dvije negativne odluke: Zgrada nekadašnje škole u Rankovićima kod Novog Travnika i Objekat carinarnice u Kreševu ne ispunjavaju kriterije za uvrštenje među nacionalne spomenike

Među odabranim dobrima jesu i Željezni most princa Karla (Foča, RS), Narodno pozorište Republike Srpske (Banja Luka, RS), kao i zgrada poznata kao „Turski sud“ (Kula hadži Muhamedbega) u Ribnici (Kakanj, FBiH).

Oštećenja u Kinoteci

Pored navedenih odluka, komisija je donijela zaključak o uvrštavanju Stare željezničke stanice na Ilidži u Sarajevu na Listu ugroženih spomenika BiH; sa iste liste brišu se obnovljena stolačka Crkva sv. Nikole u Trijebnju, Zgrada finansija u Jajcu (obnovljena sem unutrašnjih radova), kao i muzejska zbirka i bibliotečki fond franjevačkog samostana Duha svetoga u Fojnici, koji je bio ugrožen zbog pojave vlage i nepostojanja adekvatnog prostora za  čuvanje biblioteke i muzejske zbirke.

Komisija je na osnovu informacija o poplavi i nastalim oštećenjima u zgradi Kinoteke BiH u Sarajevu, donijela zaključak da se uputi zahtjev Vladi FBiH, Vijeću ministara, kao i kantonalnim i gradskim vlastima da se osiguraju sredstva u cilju zaštite filmskog materijala. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak