BHAS: Uobičajeno je da popisivači materijale nose kući

Radiosarajevo.ba
BHAS: Uobičajeno je da popisivači materijale nose kući

Prvi dan popisa stanovništva i domaćinstava u BiH protekao je bez problema, a sistem redovnog dnevnog izvještavanja sa terena putem poruka funkcioniše i iznad je prosjeka zemalja u regionu, kazala je danas, drugog dana popisa koji će trajati do 15. oktobra, službenica za odnose sa javnošću BHAS Mirsada Adembegović, javlja Anadolu Agency (AA).

Na kraju prvog dana popisa, izvještaje je poslalo 87,2 posto popisivača. Rezultat prvog dana popisa je iznad prosjeka zemalja u regionu koje su na sličan način izvještavale.

Iz BHAS-a su potvrdili kako popisivači, dok ne završe jedan popisni krug, materijale ne skladište u prostore predviđene za to, navodeći da je to u skladu sa zakonom. Adembegović je istakla kako se ovaj sistem koristi u svim popisima koji se rade po principu "od vrata do vrata".

"Ovo nije novo i specifično za BiH, već je to statistički sistem koji se primjenjuje kada se radi tom metodom u svim zemljama", rekla je Adembegović.

Popisivači, izjavom koju su potpisali, pod punom materijalnom, moralnom i krivičnom odgovornošću odgovaraju za materijale koje nose svojim kućama, te ih se može i novčano kazniti.

"Građani imaju pravo da se ne popišu, ali prema Zakonu o popisu i oni podliježu sankcijama. Građani koji odbijaju da se popišu mogu biti kažnjeni iznosom od 100 do 1.000 KM", naglasila je Adembegović.

Popis stanovništva i domaćinstava u BiH počeo je 1. oktobra u devet sati. To je prvi popis stanovništva i domaćinstava nakon 22 godine i prvi popis od proglašenja nezavisnosti BiH. Na teren je izašlo 19.000 popisivača koji će do 15. oktobra vršiti popis stanovništva, domaćinstava i stanova. Jedan popisivač popisivaće jedan popisni krug. Zakonom o popisu predviđeno je da će budžet za popis iznositi 46 miliona KM, u što je uključeno i 7,5 miliona eura granta koji je odobrila Evropska komisija. Cijena jedne popisnice je 2,20 KM u urbanom području, a 2,50 KM u ruralnom području.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak