Bh. umjetnici prvi put nastupaju u Carnegie Hallu

Radiosarajevo.ba
Bh. umjetnici prvi put nastupaju u Carnegie Hallu

Američko-bosanska fondacija (ABF) u saradnji sa Stalnom misijom Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama 31. januara organizuje koncert bosanskohercegovačkih umjetnika u čuvenoj koncertnoj dvorani Carnegie Hall u New Yorku.

Mladi bh. umjetnici u čuvenom Carnegie Hallu

Na konferenciji za novinare održanoj u hotelu Evropa, direktor ABF Mak Kamenica rekao je da ovaj koncert ima za cilj jačanje kulturnih, obrazovnih i političkih veza između Sjedinjenih Američkih država i Bosne i Hercegovine.

Na koncertu će nastupiti Dragan Opančić, Naomi Druškić, Vedran Tuce i Ivan Šarić, te dvije američke umjetnice Tali Roth i Simone Baron. Ališer Sijarić, Igor Karača, Dino Rešidbegović i Đorđe Jovančić su kompozitori čija će djela biti predstavljena u Carnegie Hallu.

„Misija ovog koncerta je multikulturalnog i multietničkog karatktera. Još jedan koncert u Canregie Hallu održan je 2008. godine, kada ga je otvorio član Predsjedništva BiH Željko Komšić. Pored koncerta, održaćemo i panel diskusije na John Hopkins univerzitetu u Washingtonu, u centru za transatlantske odnose“, istakao je Kamenica, piše agencija Anadolija.

On je dodao da će biti održani i sastanci sa ljudima iz State Departmenta i Kongresa. Jedan od kompozitora, čije će djelo biti izvedeno na ovom koncertu - Ališer Sijarić naglasio je da ovaj koncert ima dva značajna aspekta: „Prvi je da će bh. kompozitori prvi put biti predstavljeni u Carnegie Hallu. Drugi je da su fondacija i sponzori našli sluha za ovo umjetničko stvaralaštvo, za koje u BiH, nažalost, nema dovoljno sluha.“

Pored koncerta, u SAIS centru za transatlantske odnose pri John Hopkins univerzitetu biće održane dvije panel diskusije o ekonomskoj situaciji u BiH, te statusu žene u BiH. Panele će otvoriti predsjednik Federacije BiH Živko Budimir i ambasadorica BiH u Sjedinjenim Američkim Državama Jadranka Negodić, a prisustvovaće im veliki broj zvaničnika iz SAD-a, te ugledni privrednici iz BiH. Paneli će biti održani 5. i 6. februara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak