Bh. planinari najavili pohod na Olimp

Radiosarajevo.ba
Bh. planinari najavili pohod na Olimp


Na Prvom sletu planinara Federacije Bosne i Hercegovine
, čiji je domaćin Planinarsko - sportsko društvo Gradina Gradačac u subotu očekuje se više od 500 planinara i ljubitelja prirode iz BiH i regiona koji će posjetiti gradačački novoizgrađeni planinarski dom.

Okupljanje planinara iz BiH, Beograda i sjevernog dijela Slavonije bit će upriličeno u petak, dok će u subotu u 11 sati biti zvanično otvoren Prvi slet planinara na nivou Federacije BiH.

Domaćini očekuju dolazak više od 100 društava.

Najavljeni su druženje, sportske igre koje su karakteristične za sportiste, ljubitelje prirode te muzički program, a planinarski dom kapaciteta 60 kreveta i kamin salom sa 70 mjesta bit će ustupljen u potpunosti, javlja Fena

Osim doma osigurane su i dvije kuće za boravak koje nude kapacitet od 30 kreveta.

''Aktivnosti su već počele, sve je sređeno i pripremljeno za subotu, sada sve zavisi od vremena. Posljednja faza pripreme, košenje trave je u toku'', kazao je predsjednik PSD ''Gradina'', Muhamed Novalić.

Dodaje i da vremenske neprilike ne mogu pokvariti druženje, ali bi bile problem planinarima koji su planirali boravak u šatorima.

Manifestaciju na brdu nadmorske visine 495 metara otvorit će načelnik Općine Gradačac Edis Dervišagić.

Planinarski savez BiH danas je najavio i uspon bh. planinara na planinu Olimp, koja je najviši vrh Grčke s nadmorskom visinom od 2.918 metara i to od 10. do 15. septembra.

Iz Saveza su najavili da će priliku za uspon imati do 100 planinara jer dosadašnja iskustva pokazuju da kapacitet mjesta na samom Olimpu ne dozvoljava veći broj planinara.

Povod odlaska je 100 godina otkako je na ovu planinu prvi put kročila ljudska noga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak