BH filmovi - desetu godinu u New Yorku

Radiosarajevo.ba
BH filmovi - desetu godinu u New Yorku

Ukupno 13 filmova, pet dugometražnih, pet kratkometražnih i tri dokumentarna, bit će prikazano od 9. do 11. maja u kinu Tribeca u Njujorku, u sklopu desetog Bosanskohercegovačkog Filmskog Festivala (BHFF). 

Filmovi koji će se prikazati na ovogodišnjem BHFF-u su odabrani među 32 prijave iz 11 država: Bosna-Hercegovina, Kanada, Hrvatska, Engleska, Irska, Italija, Makedonija, Nizozemska, Srbija, Slovenija i SAD.

Za The Blockhouse koji je režirao Nebojša Šerić-Shoba, prikazivanje na ovogodišnjem BHFF-u je svijetska premijera. Film govori o sudbini vojnika koji napušta ratnu liniju da bi stupio u kontakt s majkom.

Tri filma, Kružni tok, Nešto slatko i  Hvala za Sunderland će se premijerno predstaviti u SAD-u na Festivalu ove godine.

Kratki film Orsi Nagypala Kružni tok obrađuje lik ciničnog čovjeka koji se zaljubljuje u ženski glas s GPS-a. Film je dobio Nagradu Atlantic Grupe na Sarajevo Film Festivalu 2012. god.

Nešto slatko, kratkometražni film Jelene Gavrilović, prikazuje život desetogodišnje Ene koja se bori za svoje mjesto u svijetu i stalno ima potrebu za nečim slatkim. 

Dugometražni film Slobodana Maksimovića, Hvala za Sunderland je crna komedija o tvorničkom radniku čiji se život raspada u jednom danu nakon što izgubi ukradene pare sa azijske dionice. Film se prvi put emitovao na Slovenskom Filmskom Festivalu 2012. god. i osvojio nagrade za najboljeg glavnog glumca, najboljeg sporednog glumca i najbolji film.

S njujorškom premijerom na desetogodišnjem BHFF-u, film Arsena Ostojića Halimin put dirljivo govori o majci koja traži ostatke svog sina nakon što je nestao u ratu. Film je osvojio 12 nagrada žirija i publike sa šest festivala. Razgovor za režiserom će se održati tokom zatvaranja Festivala u 22:00 u The Varick Room.

Ostali filmovi uvršteni u selekciju:

Mirza Delibašić – legenda, film reditelja Mira Benkovića, intimno zapisuje život i karijeru profesionalnog bh. košarkaša Mirze Delibašića;

Krivina dugometražni igrani film Igora Drljače, je o Bosancu koji se vraća kući iz Kanade da pronađe nestalog prijatelja, optuženog ratnog zločinca;

Smrt čoveka na Balkanu  režisera Miroslava Momčilovića, prikazuje kako umjetnik izvršava samoubistvo pred web kamerom koja tajno snima i kasnije reakcije njegovih komšija;

Prtljag film Danisa Tanovića, govori o imigrantu koji se vraća u svoj rodni grad u Bosni da sahrani ostatke svojih roditelja;

The Fix reditelja Ante Novakovića, je priča o dva prijatelja koja se pokušavaju iskupiti nakon što razočaraju svog filozofski-orijentisanog šefa kriminalca;

Djeca dugometražni film Aide Begić, surovo prikazuje život dvoje siročadi bosanskog rata;

Orkestar Pjera Žalice, se radi o dvadesetpetogodišnjoj karijeri sarajevskog benda;

Zizi je dokumentarni film Nedžada Begovića koji govori o običnom Sarajliji koji se pokazuje kao izvrsni pripovjedač. 

Filmovi koji će se prikazati na BHFF-u također ulaze u natjecaj za nagrade žirija i publike.

Zlatna Jabuka, nagrada publike za najbolje filmsko djelo, će se dodijeliti u u kinu “Tribeca” nakon završnog filma u subotu, 11. maja. 

Ove godine, žiri BHFF-a čine uvaženi hrvatski režiser i scenarist, Goran Rušinović; čuveni filmski stvaralac i humanitarac, Bill Carter; te uspješna novinarska i dokumentaristkinja Sara Terry. Oni će dodijeliti slijedeće nagrade: Nagrada BHFF™ Žirija za Najbolji Dokumentarni Film 2013. god.; Nagrada BHFF™ Žirija za Najbolji Kratkometražni ili Animirani Film 2013. god.; i Nagrada BHFF™ Žirija za Najbolji Dugometražni Film 2013. god. Film može osvojiti nagradu irija ako je prikazan na BHFF-u 2013. god. i snimljen 2011., 2012. ili 2013. god. Nagrade žirija će biti najavljene kasnije 2013. godine.  

Za sve informacije i kompletan program Festivala, posjetite zvaničnu web-stranicu

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak