BH filmaši na Kanskom festivalu

Radiosarajevo.ba
BH filmaši na Kanskom festivalu

Kanski filmski festival će u svom 65. izdanju prikazati 54 igrana filma iz 26 zemalja; od čega će 20 filmova biti prikazano u takmičarskom programu. Festival će trajati od 16. do 27. maja. Među redateljima u utrci za Zlatnu palmu najavljeni su i veterani David Cronenberg, Ken Loach i francuska živa legenda Alain Resnais.

Festival će otvoriti američka drama Wesa Andersona - Moonrise Kingdom. Film se može pohvaliti zvjedanom glumačkom postavom koju čine Bruce Willis, Edward Norton, Bill Murray i Tilda Swinton. Cijeli program festivala možete pogledati ovdje

 65. filmski festival u Cannesu je značajan i po uvrštenju dugometražnog igranog filma Djeca, redateljice i scenaristice Aide Begić u zvaničnu seleksciju Un Certain Regard (Izvjestan pogled). Opširnije o o ovom filmu pogledajte na ovom linku.To će biti treći film mlade bh. redateljice koji će se prikazati u Cannesu; njen debitantski dugometražni film Snijeg je u programu Sedmica kritike osvojio Grand Prix 2008. godine.

Upravo za ovu priliku Udruženje filmskih radnika BiH pripremilo je katalog BH. FILM 2011 / 2012, koji predstavlja cjelokupnu bosanskohercegovačku filmsku produkciju u 2011. i 2012. godini. Ovaj katalog dostupan je i na web stranici Udruženja filmskih radnika i Fondacije za kinematografiju: www.bhfilm.ba. Uz ovaj katalog, na Cannes Film Festivalu, bit će promoviran i katalog snimajućih lokacija u našoj zemlji FILMING LOCATIONS IN BIH, te bosanskohercegovačka kinematografija svakako neće proći nezapaženo na ovom filmskom festivalu.

Kao i svake godine bosanskohercegovačka kinematografija bit će predstavljena na zajedničkom paviljonu Jugoistočne Evrope. Osim predstvnika Sarajevo Film Festivala, na Cannes Film Festivalu naći će se i predstavnici Udruženja filmskih radnika: Amra Bakšić Čamo, predsjednica Upravnog odbora UFRBiH, Jovan Marjanović, član Upravnog odbora Udruženja filmskih radnika i Fondacije za kinematografiju, te Elma Tataragić, generalni sekretar Udruženja filmskih radnika BiH. 

Pored filma Aide Begić, u selekciji za Un Certain Regard su i Gimme the Loot Adama Leona (SAD), te film Renoir Gillesa Bourdosa (Francuska).

20 je filmova ušlo u uži izbor, a predsjednik ovogodišnjeg žirija selekcije Un Certain Regard je britanski glumac i reditelj Tim Roth.

Ovogodišnju Sedmicu kritike će otvoriti film Broken u kojem glavnu ulogu tumači glumica Zana Marjanović. Opširnije o ovome možete pročitati na ovom linku

Ovogodišnji filmski festival u Cannesu će obilježiti i eksluzivno slavlje povodom 50. rođendana najpoznatijeg špijuna na svijetu - Jamesa Bonda. Povodom toga MGM će donijeti pet digitalno obnovljenih klasika o avanturama najpoznatijeg tajnog agenta na svijetu - Dr. No, From Russia With Love, On Her Majesty's Secret Service, Diamonds Are Forever i Casino Royale.

Filmovi će se prikazivati u Cinema de la Plage, otvorenom kinu na plaži, a ulaz će biti besplatan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak