Bh. državljani prosječno žive 76 godina

Radiosarajevo.ba
Bh. državljani prosječno žive 76 godina

Studija CIA-a o predviđanju životne dobi djece rođene ove godine pokazuje koliko bi u kojoj državi ljudi živjeli kada bi stopa smrtnosti ostala ista i u budućnosti.

U podatke je uključena ukupna populacija kao i ženska i muška komponenta. CIA-ino predviđanje starosti poslije rođenja mjerilo je kvaliteta života u zemlji i objedinjuje smrtnost u svim dobima života.

Prema studiji najvišu starosnu dob doživjeli bi stanovnici Monaka, koji bi živjeli 89,63 godine. Drugu najmanju državu na svijetu slijede Macau sa 84,46 i Japan sa 84,19. Sjedinjene Države su na 51. mjestu sa predviđanjem životne dobi od 78,62 godine.

Što se tiče našeg susjedstva najbolje je plasirana Slovenija, koja je na 61. mjestu sa životnom dobi od 77,66 godina. Slijedi je Hrvatska na 81. sa 76,20 godina.

Naša zemlja je na 86. mjestu, a maleni Bosanci rođeni ove godine prosječno će živjeti 76,12 godina.  

Iza BiH su Makedonija na 91. sa 75,58, a Srbija je tek na 103. mjestu sa predviđenih 74,79 godina starosti, što tu zemlju stavlja iza zemalja kao što su Sirija ili Liban.  

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak