Bh. asocijacija AMUS primljena u Evropsku alijansu kompozitora

Radiosarajevo.ba
Bh. asocijacija AMUS primljena u Evropsku alijansu kompozitora

Važan korak u daljoj međunarodnoj afirmaciji bh. muzičkog stvaralaštva stiže iz Asocijacije AMUS. 

Nakon njihove prezentacije na nedavno održanoj Generalnoj skupštini Evropske asocijacije kompozitora ECSA, stigla je vijest da su primljeni u članstvo ove ugledne asocijacije.

Tim povodom članica Upravnog odbora AMUS-a Maya SAR, koja je i predstavljala bh. asocijaciju na Generalnoj skupštini koja je početkom decembra 2014. održana u Skoplju, izjavila je: "AMUS je postao član velike evropske porodice udruženja muzičkih autora. Ovo je velika i lijepa vijest za bh. muzičke autore koja obećava da će 2015. biti godina međunarodnog priznanja našeg udruženja."

ECSA je evropsko udruženje koje okuplja preko 23.000 autora iz svih oblasti i žanrova muzičkog stvaralaštva, a čine ga 43 organizacije iz 22 zemlje Evrope. 

Misija ECSA-e je da štiti i promovira prava muzičkih pisaca na evropskom i međunarodnom nivou pravnim sredstvima te da se zalaže za ravnopravne komercijalne uvjete za autore s krajnjim ciljem poboljšanja socijalnih i ekonomskih prilika za muzičke pisce u Evropi kroz, između ostalog, direktne kontakte u Evropskom parlamentu i međunarodnim institucijama. 

Ovo je još jedan važan korak u daljoj međunarodnoj afirmaciji AMUS-a kao udruženja koje zastupa bh. muzičke autore. Inače u posljednjih nekoliko sedmica AMUS je potpisao recipročne ugovore u zastupanju s organizacijama muzičkih autora iz Kanade, Ukrajine, Rumunije, Armenije i Moldavije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak