Bez reakcija na prvostepenu presudu

Radiosarajevo.ba
Bez reakcija na prvostepenu presudu

Nakon što je Sud u Mostaru prvostepenom presudom utvrdio da je postojanje „Dvije škole pod jednim krovom“ kršenje Zakona o zabrani diskriminacije, a Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko neretvanskog kantona dobilo rok do 1. septembra 2012. da ovu praksu ukine, iz Osnovne škole Stolac i Osnovne škole Čapljina nismo dobili reakcije na prvu presudu za etničku segregaciju djece u školama u BiH.

Kontaktirali smo rukovodstva navedenih škola s nastojanjem da saznamo kako komentiraju ovu presudu. U Osnovnoj školi Stolac rekli su nam da prvostepene presude ne komentiraju i bez dodatnih pojašnjenja spustili slušalicu.

Nismo imali sreće ni u kontaktu sa Osnovnom školom Čapljina – ravnatelj ove škole koji jedini smije dati izjave ovog tipa, nije bio dostupan za nas.

Iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK rekli su da za presudu znaju tek iz medija, da ona još nije stigla na njihovu adresu, te da je stoga ne mogu komentirati.

Na osnovu ovoga može se pretpostaviti da će škole iskoristiti svoju mogućnost žalbe na prvostepenu presudu.

Integrisati škole do 1. septembra
Sutkinja Rabija Tanović Općinskog suda u Mostaru je u petak 27. aprila utvrdila da su Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, Osnovna škola Stolac i Osnovna škola Čapljina “organizovanjem škola na etničkom principu i donošenjem i implementacijom školskih planova i programa na etničkom principu odvajali učenike u školama na području Hercegovačko – neretvanskog kantona na temelju njihove etničke pripadnosti, čime su počinili diskriminaciju”. Ona je također naložila Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK da najkasnije do 01.09.2012. ustanovi jedinstvene integrisane multikulturne obrazovne ustanove – škole za utvrđena upisna područja sa jedinstvenim nastavnim naučnim planom i programom, uz puno poštovanje prava djece na obrazovanje na maternjem jeziku.“

Tužbu protiv HNK za utvrđivanje diskriminacije podnijelo je udruženje Vaša prava iz Sarajeva, koji su bili i pravni zastupnici u slučaju. Spor sličan ovom u Stocu i Čapljini udruženje Vaša prava vodi i na Opštinskom sudu u Travniku, te očekuje sličan ishod.

‘’Presudom se utvrđuje da su tuženi, organizovanjem škola i donošenjem i implementacijom školskih planova i programa na etničkom principu, odvajali učenike u školama na području HNK na osnovu njihove etničke pripadnosti čime su počinili diskriminaciju’‘, navodi Ahmet Salčin pravni zastupnik ovog udruženja.

Mnoge presude nisu implementirane
Iako je ova presuda važna i ulijeva određeni optimizam da bi se stvari mogle mijenjati nabolje, dugogodišnji aktivista nevladine organizacije Forum Mladih Stolac, danas zastupnik u kantonalnoj skupštini Nerin Dizdar, za Radio Slobodna Evropa je izjavio kako presuda Općinskog suda u Mostaru predstavlja važnu pobjedu civilnog društva u BiH, ali i da on sam nije preveliki optimista da će ministarstvo i škole ovu odluku, ako postane pravosnažna, implementirati, jer su u Hercegovini i dalje dominantne političke partije kojima ova podjela odgovara, SDA i HDZ.

‘’Iz tog razloga što samo na području općine Stolac imamo niz presuda, čak i Vrhovnog suda FBiH, koje nisu implementirane, a neke se takođe tiču segregacije, poput presuda u korist nastavnika, koje su dobili, o povratu na prijašnja radna mjesta u školama, a koje nikada nisu provedene. Dakle, ono što je sad nužno je naročito aktivan angažman međunarodne zajednice, domaće društvene zajednice i politike, jedan pozitivan pritisak kako bi se ova presuda u konačnici provela’’, rekao je Dizar za RSE.

Uslov za priključivanje Evropskoj uniji
Prema izvještaju povjerenika za ljudska prava Vijeća Evrope, problem „Dvije škole pod jednim krovom“ ostavlja dugoročne posljedice na djecu u Bosni i Hercegovini. Svaki osmi učenik često izbjegava aktivnosti s učenicima drugih nacionalnosti, svaki sedmi učenik pokazuje agresivno ponašanje prema učenicima drugih nacionalnosti, a svaki šesti ne želi sjediti u istoj učionici s učenicima drugih nacionalnosti.

U procesu priključivanja Evropskoj uniji, BiH mora ukinuti ovakav sistem školovanja, a to je snažno istaknuto i u prošlogodišnjem Izvještaju o napretku BiH koji je izdala EU.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak