Bez panike: Nema epidemije stomačnog virusa

Radiosarajevo.ba
Bez panike: Nema epidemije stomačnog virusa

U posljednja 24 sata u Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo javilo se ukupno 494 pacijenata, od toga se šest sa stomačnim tegobama.

Dežurna doktorica Ružica Mitić, kaže da dolazi veći broj pacijenata sa stomačnim tegobama, praćenim proljevom i povraćanjem, ali da taj broj nije alarmantan, te da ne ukazuje na stomačni virus.

"Ne možemo reći da je uzročnik virus, vidjet ćemo rezultate sa Epidemiološke klinike. Nerijetko pacijenti dolaze sa prehladama, s mora, sa kupanja, ali do stomačnih problema dolazi i zbog konzumiranja hrane koja je pokvarena. Ukoliko ima potrebe pacijente šaljemo na Infektivnu kliniku KCUS-a", rekla je doktorica Mitić za Radiosarajevo.ba.

Naglašava da o virusu ne možemo govoriti, te da ako su pacijenti dehidritali, ili imaju temperature praćenu proljevom i povraćanjem budu dalje upućeni na Kliniku za infektivne bolesti.

"Naše je da zbrinemo pacijente i da damo dalje preporuke za liječenje u kućnim uvjetima", dodaje Mitić.

Glavni savjet je raditi na prevenciji.

Tokom ljeta gubimo puno tekućine preko kože, tako da je jako važno nadoknaditi tu tekućinu, piti vodu ili čaj, izbjegavati alkohol i gazirana pića.

"Važna je osobna higijena, pranje ruku, pranje voća i povrća koje je sigurno prskano, pa i to može biti razlog za bolove u stomaku. Hrana se ne bi smjela zadržavati na visokim temperaturama, treba biti u hladnom prostoru, a u slučaju kada dođe do proljeva pokušati sa čajnom dijetom uz čaj od šipurka, kuhanom rižom ili kuhanim krompirom", savjeti su doktorice Mitić.

Ako se problemi nastave ili dođe do temperature, obavezno se javiti prvoj zdravstvenoj ustanovi ili u Hitnu pomoć koja radi 24 sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak