Besplatan WiFi na više lokacija u centru Sarajeva

Radiosarajevo.ba

Općina Centar je, po uzoru na druge sarajevske općine, ali i svjetske metropole, uvela besplatan bežični internet za građane i turiste.

"Danas otvaramo besplatni bežični internet na više lokacija u Općini Centar za građane i turiste. Internetom je pokriven Trg djece Sarajeva, Veliki park, prostor oko zgrade Općine Centar, plato Skenderija, Radićeva, Mis Irbina, dio Titove ulice ispred Higijenskog zavoda", rekao je  Zlatko Voljevica, pomoćnik načelnika Općine Centar.

Kako je rekao Voljevica, projekat Općinu Centar košta oko 1.500 KM po anteni, plus mjesečni najam koji se kreće od 30 do 50 KM ovisno o brzini.

"Ovo je velika prednost za ovaj grad, jer sve veće metropole imaju pristup bežičnom internetu. Najvažnija stvar je da imamo pristup informacijama u svako doba dana i noći", rekla je Aida Šehić, studentica. 

Bežični internet na pomenutim lokacijama je bio u probnoj funkciji od 10. juna ove godine.

Voljevica je istakao kako će u drugoj fazi internet pokrivati i most Festina lente, Obalu Maka Dizdara, a treća faza je prostor ispred Narodnog pozorišta.

U prvoj fazi neće biti vremenskog ograničenja korištenja interneta, ali u budućnosti će doći do određenih ograničenja, pojasnio je Voljevica.

Panoramske kamere

Općina Centar, kako je naveo Voljevica, u bliskoj budućnosti planira u sklopu svoje internet stranice postaviti i panoramske kamere na više lokacija.

"Građani, koji su zainteresovani će moći pogledati određene dijelove grada. U početku će biti jedna kamera koja će snimati Skenderiju, odnosno plato i most Skenderije, te Eiffelov most. Druga bi trebala da bude oko Higijenskog zavoda, a onda ćemo prema potrebi uvoditi kamere i na drugim lokacijama", rekao  Zlatko Voljevica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak