Berlinale: Film 'Flotel Europa' Sarajlije Vladimira Tomića oduševio publiku i stručnjake

Radiosarajevo.ba
Berlinale: Film 'Flotel Europa' Sarajlije Vladimira Tomića oduševio publiku i stručnjake

"Izbjeglički" film "Flotel Europa" Vladimira Tomiċa iz Sarajeva, koji je na poziv Berlinala prikazan u kategoriji Forum oduševio je kako novinare i filmske stručnjake, tako i sve gledaoce, koji su ga do sada viđeli. Dobitnik je nagrade nezavisnog žirija čitalaca njemačkih novina Tagesspiegel kao najbolji film Foruma, a pohvalno je spomenut od strane žirija za filmsku nagradu mira (Friedensfilmpreis). 

Piše: Sadija Kavgić za Radiosarajevo.ba

Kada su 1992. godine prognanici iz Bosne i Hercegovine počeli masovno da stižu i u Dansku, smještajni kapaciteti su brzo bili popunjeni. Zbog toga danski Crveni krst dovlači jedan brod u kopenhagenski kanal, u kojem potom, čekajuci na azil, skoro dvije godine na najužem prostoru živi oko 1.000 ljudi. Među njima i dvanaestogodišnji Vladimir, sa bratom i mamom. 

Brod se zove "Flotel Europa". Mašinovođa Meho i računovođa Rusmil su prvi, koji su od ko zna kako zarađenog novca (jer legalno nisu smjeli raditi) kupili prve VHS-kamere. Pošto obična pošta sa domovinom nije funkcionirala počeli su da snimaju lične video-poruke, koje su onda na video kasetama slane u Bosnu. Od toga je do danas ostalo sačuvano preko 100 sati video materijala, koji su sada postali jedno divno svjedočanstvo od 70 minuta. 

Od toga kako je iz naninog krila Ulicom bratstva i jedinstva odlazio iz Sarajeva, do Melise, njegove prve simpatije, zatim prvog pijanstva, kojim je pokušao odagnati strah, kada ga je neki Enes nazvao četnikom. Njega, Boška Buhu, koji je Jugoslaviju branio od svih nacionalista!

O nebrojenim satima, koje su odrasli provodili ispred zajedničkog televizora, mjesecima ne napuštajuci TV-salu, te o tome kako je televizor često iz očaja, u pijanstvu znao završiti i u kopenhagenskom kanalu. O Goranu, koji je dobio poziv za mobilizaciju i od srpske i od bosanske armije, pa izbjegao, da ne bi "morao pucati sam na sebe". Najkasnije uz muziku pojaviće se svima koji su za nju sentimentalno vezani i prve suze u očima, kao na primjer kada Alen Islamovic uz akustičnu gitaru u pratnji cijele sale pjeva ‘Ima neka tajna veza’.

"Čast mi je da budem ovdje i čast mi je da mi je sav ovaj video materijal ustupljen, tako da se u ime svih sudionika radujem pozitivnim reakcijama. Sve se jako brzo desilo, pozvani smo na Berlinale i uspjeli završiti film tek dva dana prije početka festivala i sada se nadamo prisustvu na drugim većim festivalima i naravno dolasku na Balkan", rekao je Tomiċ, direktno nakon dodjeljivanja nagrade Tagesspiegela. 

Vladimir Tomiċ je u Kopenhagenu pohađao Filmsku i fotografsku školu i uspješno studirao na Danskoj kraljevskoj umjetničkoj akademiji. "Flotel Europa" je njegov prvi dugometražni film. Odlično montiran od Srđana Keče. Producenti su Kečo i Selma Jusufbegović, muzika Alex Pavlović i Sune Karsberg, obrada slike Riko Hojland Hansen. Ovaj dugometražni niskobudžetni film je dansko-srbijanska koprodukcija.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak