Behmen i Hegyi o Kolekciji Ars Aevi

Radiosarajevo.ba
Behmen i Hegyi o Kolekciji Ars Aevi

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen organizovao je prijem za Loranda Hegyija, direktora Muzeja savremene umjetnosti Saint Etiennea jednog od najznačajnijih evropskih kustosa i historičara umjetnosti.

"Mnogi radi prestiža prvo izgrade zgradu muzeja, međutim, ovdje u Sarajevu imamo veoma značajnu kolekciju kojoj je što prije potreban dom. Kolekcija Ars Aevi za mene je najvažniji projekat koji sam vidio u Evropi, i s profesionalne i umjetničke strane", istaknuo je Hegyi.

Behmen je zahvalio Hegyiju na dugogodišnjoj podršci, nazvaviši ga rodonačelnikom Kolekcije Ars Aevi, s obzirom da je 1998. godine kao direktor Muzeja savremene umjetnosti u Beču organizirao reprezentativnu izložbu i formirao nukleus Beč za Kolekciju Ars Aevi koju čine 46 umjetnika, od latinske Amerike do Koreje.

"Grad Sarajevo zajedno s općinama i kantonom ni u jednom trenutku nije zanemario ovaj projekat: osigurali smo lokacije za Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi i Muzej opsade Sarajeva u samom centru grada. Za takve projekte potrebna su značajna sredstva, a jedna od opcija su i IPA fondovi", kazao je Behmen.

Generalni direktor Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić je napomenuo da je u pripremi knjiga o projektu ARS AEVI 1992.-2012. te istaknuo da ga je Renzo Piano, autor prvog nukleusa Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi informirao da se u septembru susreo sa Irinom Bokovom, generalnom direktoricom UNESCO-a koja je potvrdila apsolutnu predanost ovom projektu.

Tokom susreta, Renzo Piano je predstavio finalnu verziju izgradnje muzeja Ars Aevi. Piano je tada, tvrdi Hadžiomerspahić, naglasio je da je u cilju izvodljivosti projekta, izvršena njegova izmjena, koja se odnosi na smanjenje površine objekta sa 4.000 na 2.000 kvadrata, pa bi izgradnja prvog nukleusa Muezja Ars Aevi koštala osam umjesto 15 miliona eura.

Podsjetimo, u Art Depou Ars Aevi, Lorand Hegyi, Enver Hadžiomerspahić i Alija Behmen potpisali su protokol kojim se potvrđuje partnerska saradnja Muzeja savremene umjetnosti Saint Etiennea u Francuskoj i Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi.

Ovaj dokument se odnosi na organizaciju izložbe kolekcije Ars Aevi u Muzeju savremene umjetnosti u Saint Etienneu u januaru 2014. godine.

Lorand Hegyi je potom održao i predavanje o temi Muzeološka politika Muzeja savremene umjetnosti Saint Etiennea u kontekstu muzeoloških tendencija u francuskim i internacionalnim muzejima savremene umjetnosti.

Lorand Hegyi će predstaviti četiri mlada francuska umjetnika Pierra Arnauda, Nicolasa A.A. Bruna, Jean-Marca Cerinea i Lrica Manigauda u Umjetničkoj galeriji BiH na izložbi pod nazivom Dreams & Ruins, koja će biti otvorena u petak, 9. novembra, u 19.00 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak