Bečka filharmonija: Historijski koncert u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Bečka filharmonija: Historijski koncert u Sarajevu

"Ovo je mnogo više od koncerta, ovo je simbolični događaj na simboličnoj lokaciji. Bečka filharmonija, kao nezavisni orkestar, dolaskom u Sarajevo ovim povodom odlučila je pogledati u budućnost. U Evropi smo, čini se, pronašli način da idemo zajedno, da živimo zajedno, ali za nas Evropa nije kompletna bez Bosne i Hercegovine." 

Rekao je ovo Clemens Hellsberg, direktor Bečke filharmonije, dan uoči historijskog koncerta koji će ovaj orkestar održati u sarajevskoj Vijećnici, u subotu 28. juna u 18,15, kao centralni evropski događaj obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata. 

"Veoma smo zahvalni domaćinima od prvog momenta, imamo veoma dobru saradnju s BHRT-om, i srdačnu dobrodošlicu od građana Sarajeva", istaknuo je predstavnik najpoznatijeg orkestra na svijetu. 

Inicijativa za dolazak u Sarajevo rođena je još prije dvije godine kada je ovaj koncert najavljen. Bečka filharmonija dolazi bez honorara, čineći na ovaj način "najljepši poklon Sarajevu", kako je to rekao Ivo Komšić, gradonačelnik Sarajeva. 

Pročitajte opširnije: Zavirite u Vijećnicu uoči spektakularnog koncerta Bečke filharmonije

S obzirom na to da je Vijećnica limitirana prostorom, broj publike sveden je na minimum, no zato će ispred Vijećnice biti postavljen veliki videoekran na koji će publici vjerno dočarati muzički i scenski spektakl. Gradonačelnik je pozvao sve građane Sarajeva da dođu ispred vijećnice u subotu u 18:15. 

Prijenos koncerta preuzima preko 40 članica Eurovizije, a za tehničko-kreativni posao zadužen je tim od nekoliko stotina ljudi iz BHRT-a, France Televisions i ZDF-a

Program koncerta bit će snažno povezan sa simbolikom Prvog svjetskog rata, rata koji je promijenio historiju čovječanstva, te poslati poruku optimizma i želje za budućnošću u miru: 

  • Joseph Haydn: Gudački kvartet op. 76
  • Franz Schuzbert: Nedovršena simfonija
  • Alban Berg: Tri komada za orkestar No. 6
  • Johannes Brahms: Pjesme sudbine (Uz učešće Hora Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu), te
  • Maurice Ravel: La Valse
 
Dirigent Franz Welser najavio je i da će se izvesti i Himna Evrope - Beethovenova Oda radosti, a kao bis djelo koje je tipični primjer bečke muzike od prije sto godina, jedan valcer Johanna Strausa. Dodao je kako ovim programom žele podsjetiti da rat nije opcija i da ima nešto mnogo veće u ljudskom životu

Predstavnici filharmonije potvrdili su da je ovaj program sastavljen ekskluzivno za sarajevski koncert, te da se neće reprizno izvoditi pred bečkom publikom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak