BBC: Dokumentarac o Sarajevu

Radiosarajevo.ba

Ugledna britanska korporacija i TV kuća BBC, na svom četvrtom kanalu (BBC4), večeras, 20. februara, će objaviti priču o tome kako je Sarajevo tokom posljednjeg rata sačuvalo brojne jedinstvene i ručno-pisane islamske tekstove od kojih se većina danas nalazi u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, piše britanski Guardian.

Film dolazi uoči obilježavanja 20. godišnjice od početka opsade Sarajeva, a najznačajnije klipove možete pogledati u galeriji fotografija.

Prema pisanju britanskog lista, tokom posljednjeg rata u BiH, grupa muškaraca i žena je riskirala svoje živote da očuva nezamjenjive islamske manuskripte – i na ovaj način sačuva historiju nacije.

Bez obzira na metke i bombe, navodi Guardian, ova nekolicina strastvenih ljubitelja knjige sačuvala je više od 10,000 antikvitetnih knjiga i dokumenata, a najznačajnije od njih i danas čuva Gazi Husrev-begova biblioteka, osnovana 1537. u Sarajevu.

Izvor fotografija: Oxford Film & Television Ltd / Sam Hobkinson i Jeremy Pollard


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak