Baščaršija još spremnija za turiste: Postavljene table sa historijatom ulica

Radiosarajevo.ba
Baščaršija još spremnija za turiste: Postavljene table sa historijatom ulica

Ceremonija zvaničnog predstavljanja informativnih tabli porijekla naziva ulica Baščaršije bit će održana sutra u Sarajevu.

Događaj će biti prilika da se javnost upozna o projektu izrade turističkih interpretativnih oznaka koje se odnose na značenje i historijat ulica jednog od najstarijih gradskih trgovačkih i zanatskih kvartova - sarajevske Baščaršije.

U ovom turistički najatraktivnijem dijelu grada većina ulica i danas nosi imena tradicionalnih zanata i zanatskih cehova koji su se u njima obavljali i djelovali, a mnogi su se održali i do današnjih dana.

Svrha cjelokupne aktivnosti je da se na području općine Stari Grad unaprijedi turistička signalizacija vezana za specifične elemente kulturnog i historijskog naslijeđa Baščaršije.

Novopostavljene table zainteresovanima će davati informacije o nazivima baščaršijskih ulica, kao i o tradicionalnim zanatskim vještinama koje se u njima njeguju čime će se odagnati mnoge nedoumice o porijeklu pojedinih proizvoda koje se mogu naći na ovoj lokaciji.

Table sadrže i QR kodove (eng. Quick Response Code) preko kojih će biti dostupne ažurirane turističke informacije na više jezika.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak