Banjalučki Demofest će ipak preživjeti

Radiosarajevo.ba
Banjalučki Demofest će ipak preživjeti

Premda mu je prijetilo gašenje zbog nedostatka sredstava, najposjećeniji bh. festival za demo bendove, Demofest, ipak će preživjeti, zahvaljujući pristanku Vlade Republike Srpske da podrži festival sa 70.000 KM.

Banjalučki Demofest više ne postoji

Ovo je danas potvrđeno Srni iz kabineta predsjednika Vlade RS-a, Aleksandra Džombića, koji je na potez potaknut brojnim pismima mladih kojima je Demofest važan događaj. Neka od pisama u kojima su mladi tražili da se pomogne Demofestu stizala su iz susjednih država.

Početkom marta i Administrativna služba grada Banjaluka je podržala ovu manifestaciju i pozvala ostale nadležne organe da učine isto.

Predloženo je da iz gradskog budžeta bude obezbijeđeno 30.000 KM, koliko je i planirano, te da resorna ministarstva obezbijede 70.000 KM, a da predsjednik RS-a Milorad Dodik odobri dodatnih 20.000 maraka iz budžeta predsjednika Srpske. Gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović također je obezbijedio podršku za organizaciju Demofesta.

Festival je prije nekoliko mjeseci najavio gašenje zbog nedostatka sredstava

Sudbina Demofesta znat će se do 15. marta

Prvi Nektar Demofest održan je 2008. godine, kada je postigao nevjerovatan publicitet u regiji, prvenstveno zbog izvanrednih uslova u kojima su bendovi nastupali, odlične organizacije i besplatnog ulaza na koncerte. Te godine uvršten je u godišnji kalendar kulturnih manifestacija grada Banjaluka i ocijenjen je kao događaj visokog kvaliteta i velikog uspjeha kod lokalne i inostrane javnosti.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak