Banjalučki aerodrom gubi licencu?

Radiosarajevo.ba
Banjalučki aerodrom gubi licencu?

Banjalučki aerodrom i dalje je suočen s mogućim gubitkom međunarodne licence  za rad, ukoliko ne otkloni tehničke nedostatke, ali i s hroničnim nedostatkom posla jer nijedna akviokompanija ne želi da uspostavi saobraćaj s ovog aerodroma. 

Trenutni tehnički nedostaci na banjalučkom aerodromu su evidentirani još ranije i trebalo je da se otklone do 20. juna, ali očito neće biti riješeni ni u narednoj godini zbog nedostatka finansijskih sredstava, prenosi Fena.

Nema budžetskog novca

I danas je resorni ministar Nedeljko Čubrilović konstatirao  da se ''mora pronaći'' 3,5 miliona KM za zadržavanje međunarodne dozvole banjalučkog aerodroma, ali i potvrdio da taj novac, potreban za dokup zemljišta za aerodrom i rješavanje njegove ograde, nije predviđen u budžetu za narednu godinu, iako  je to Ministarstvo saobraćaja i veza predložilo.

On je, nakon sastanka s direktorima Direkcije RS-a za civilnu zračnu plovidbu, kompanije "Sky Srpska" i banjalučkog i trebinjskog aerodroma, potvrdio i da beogradski JAT nije zainteresovan za liniju prema Banjoj Luci, jer se ne zna koliko je Vlada Srbije spremna da je subvencioniše, dok je Vlada RS-a spremna da za nju izdvoji do milion KM. 

Pregovara se s kineskim kompanijama, naveo je Čubrilović, o uspostavi aviolinije za teretni saobraćaj te s grčkim aviokopanijama, ali i dalje ništa sigurno nije potvrđeno. 

Vlada RS-a je ostala pri odluci o ukidanju, kako je ranije predstavljena, nacionalna kompanija ''Sky Srpska'', čije ''poslove'' će jednim dijelom preuzeti banjalučki aerodrom, dok će radnici biti zbrinuti u skladu sa zakonom. 

Najavljeno je i pripajanje, nepostojećeg, aerodroma Trebinje banjalučkom, a i sredstava za njihov rad ostaju ista, iako je, kaže Čubrilović, traženo povećanje sredstava i za te firme. 

Po riječima vršioca dužnosti direktora ''Aerodroma RS'' Davorina Mihića, banjalučki aerodrom ima svega 200 zrakoplovnih operacija mjesečno zbog čega je potrebno pronaći redovnu liniju iz Banje Luke. 

Slab interes za saobraćaj s Banja Lukom

Direktor kompanije ''Sky Srpska'' Zoran Injac smatra da Vlada kod kreiranja ekonomske politike nije u potpunosti uvažila činjenice da ovaj prostor u komercijalnom smislu vrijedi oko 20 miliona eura tarife aviokarti i da produkuje oko 80.000 putnika koji svoje potrebe u najvećoj mjeri zadovoljavaju sa zagrebačkog aerodroma, prenosi Fena.

Dodao  je da u ovom trenutku nijedna aviokompanija ne želi da uspostavi saobraćaj s Banjom Lukom zbog čega je trebalo ići u daljnje ulaganje i razvoj domaće aviokompanije. 

Proteklih godina novac iz budžeta RS-a, koji pune svi porezni obveznici RS-a, trošen je za milionske subvencije nerentabilnih aviolinija iz Banje Luke prema Salzburgu i Ljubljani, koje su na kraju ukinute.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak