Banja Luka: Sve popularniji hljeb u pola cijene

Radiosarajevo.ba
Banja Luka: Sve popularniji hljeb u pola cijene

Finansijska kriza i sve slabija kupovna moć građana Bosne i Hercegovine uvela je novi trend u radu pekara i raznih pečenjara u Banjaluci. Cijene proizvoda koje ne uspiju prodati tokom dana, u večernjim satima snize za oko 50 posto, a tvrde da su kupci to vrlo brzo prepoznali te je u to vrijeme i najveća potražnja, piše Dnevni avaz.

Profitiraju i jedni i drugi

Na ovaj način profitiraju i trgovci i kupci. Jedni jer su povećali kupovinu i robu neće morati otpisati ili baciti, a drugi jer su za skroman novčani iznos kupili dvostruko više stvari nego da su u kupovinu krenuli ujutro.

Mnogi tvrde da im ne smeta da jedu polubajat hljeb, kifle ili kroasane, kao i da je meso koje kupe uvečer jednako ukusno kao i da ga jedu sat nakon što je ispečeno.

„Već nekoliko mjeseci piletinu koju ne uspijemo prodati tokom dana, a koja se peče u ranim jutarnjim satima, poslije 18 sati stavimo na akciju po upola nižoj cijeni. Tako je, naprimjer, prijepodne kilogram pečene piletine 8,5, a uvečer oko 4,5 maraka. Već nekoliko minuta prije 18 sati počnu se praviti redovi ispred pečenjare i ljudi čekaju akciju da kupe sniženo meso. Dolaze svi, penzioneri, mlade osobe, porodice“, ispričao je za Dnevni avaz radnik u trgovačkom lancu Moj market.

Slična je situacija i u mnogim pekarama. Hljeb se poslije 19 sati može naći po cijeni od 70, a kiflice punjene sirom ili šunkom za 30 do 50 feninga.

„Nekada su po stari hljeb ili druga peciva dolazili uglavnom ljudi koji su hranili životinje. Uzimali su ga noću ili ujutro. Danas dolaze da bi kupili za večeru svojoj porodici, ili uzimaju uvečer kada je snižen, da bi ga jeli tek sutradan“, kaže Marija, koja radi u banjalučkoj pekari Božo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak