Banja Luka: Nema opasnosti od epidemije meningitisa

Radiosarajevo.ba
Banja Luka: Nema opasnosti od epidemije meningitisa

 

Iz Kliničkog centra Banja Luka danas je potvrđeno da je, i pored maksimalnog zalaganja, 11-mjesečnodijete preminulo od meningitisa, ali, dvoje se mališana uspješno oporavlja te da nema opasnosti od epidemijskog javljanja ove bolesti.

Po riječima načelnice Klinike za infektivne bolesti dr sc. med. Zdravke Kezić, 20. aprila u 22:25 sati u tu kliniku je hospitaliziran dječak iz Kneževa, u dobi od 11-mjeseci s dijagnozom “sepsis meningococcica”. 

Tačno u ponoć premješten je u Jedinicu intenzivnog liječenja Klinike za dječije bolesti, gdje je po riječima šefice Odjeljenja za intenzivnu njegu i terapiju dr Vesne Novaković, primjenjeno najsavremenije postupanje prema pacijentima oboljlim od meningitisa koje uključuje i respiratornu potporu. 

„Nažalost, i pored maksimalnog zalaganja naših ljekara, dječak je preminuo“, potvrdila je glasnogovornica Kliničkog centra Banja Luka Tamara Radlović.

Načelnica Kezić dodaje da je istog dana hospitalizirano i dijete iz Banja Luke pod dijagnozom “meningitis purulenta”, “sepsis meningococcica”, a 22. aprila u večernjim satima dijete iz Kneževa pod dijagnozom “sepsis meningococica”. Kako je kazala načelnica dr Kezić, oba mala pacijenta su dobro i uspješno se oporavljaju: „Zasad nema bojazni od epidemijskog javljanja ove bolesti. Radi se o pojedinačnim slučajevima obolijevanja, što je uobičajeno za ovo doba godine i sezonu gripe i drugih virusnih respiratornih infekcija.“

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak