Reisova bajramska poruka: Bajram je ljepši kad se dijeli, ne zaboravite svoje komšije

S. H.

Muslimani širom svijeta sutra dočekuju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika kojim se obilježava kraj mjeseca ramazana, odnosno posta.

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je danas bajramsku poruku svim muslimanima širom BiH i dijaspore.

Poznato u koliko će se klanjati Bajram-namaz

"I ovaj ramazan smo proveli snažeći svoju vjeru i odlučnost da istrajemo na putu dobra. Mir koji nam je donio ovaj odabrani mjesec osjećamo u svojim da istrajemo na putu dobra. Mir koji nam je donio ovaj odabrani mjesec osjećamo u svojim dušama, u svojim porodicama i džematima. Želja nam je da se on prenese i u dane koje su pred nama, da bude svjetlost koja će nas voditi kroz život"", rekao je Kavazović naglasivši kako su posebno sretni što su vidjeli kako su Ferhadija džamija u Banjoj Luci i Aladža u Foči svake noći bile pune vjernika, koji su odlučni sačuvati svjetlo vjere u jednog Boga.

"To nam ulijeva novu nadu i čini nas ponosnim na ovu generaciju muslimana koji nisu klonuli duhom", rekao je Kavazović navodeći kako moli Boga da nam pomogne da odgojimo novu generaciju Bošnjaka i Bošnjakinja muslimana koji će biti bolji od nas i koji će znati čuvati emanet vjere i domovine.

Kavazović je poručio vjernicima da je Bajram ljepši kad se dijeli, te poručio vjernicima da posjete rodbinu, komšije i da ne zaborave ni komšije nemuslimane.

"Tuga se smanjuje kad se dijeli, a radost samo povećava. Budite s drugima i uz druge. Posebno se pobrinite da sa našim komšijama nemuslimanima podijelite našu radost, to je nesalomljivi duh Bosne koji prkosi svakom zlu, mržnji i podjelama. Znajte da njega vrijedi čuvati i za njega se boriti", poručio je.

Kako je drugog dana Bajrama Dan šehida, reisul-ulema je poručio da na taj dan ne zaboravimo one koji više nisu s nama, koji su živote dali za ove vrijednosti.

"Obiđimo njihova mezarja i osnažimo se sjećanjem na njihovu žrtvu i doprinos očuvanju domovine", rekao je.

Kavazović je sa posebnim željama čestitao Bajram muslimanima u Sandžaku, Srbiji, Hrvatskoj itd.

"Daj da u našim srcima nema mjesta za mržnju prema drugima. Udalji od nas zavisti, pohlepe i oholost i kabul učini naš post i naša dobra djela. Bajram šerif mubarek olsun!", rekao je reisul-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović.

Predstavljen Bajramski program u Sarajevu: Evo šta je planirao Medžlis

U Sarajevu će se sutra ujutro u 04.30 sati oglasiti ezan za sabah-namaz, a bajram-namaz će se klanjati u 05.44 sati, nakon toga je tradicionalno bajramsko čestitanje u Kabinetu reisul-uleme od 10.00 do 13.00 sati.

Centralna bajramska svečanost bit će održana u Sarajevu u Gazi Husrev-begovoj džamiji. Bajram-namaz će imamiti i bajramsku hutbu održati reisul-ulema Husein ef. Kavazović.

Pripreme za obilježavanje Ramazanskog bajrama počinju nakon posljednje mubarek noći Lejletul-kadra, kada se čiste kuće i avlije, pripremaju bajramske poslastice, a ukućanima, posebno djeci, pripremaju se bajramluci, odnosno prigodni pokloni. Svi se raduju bajramu, a posebno djeca bajram-banci.

Također, Bajram je prilika da se obiđe familija, komšije i u duhu tradicije muslimana je da se Bajram čestita naročito onima koji nemaju nikog, jetimima, bolesnima...

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, prvi dan Ramazanskog bajrama je u utorak, 4. juna, 2019/1440. hidžretske godine. Ramazanski bajram obilježava se tri dana, a drugi dan je Dan šehida. Obilaze se šehidska  mezarja, a na mezarju Kovači će brojne delegacije  proučiti Fatihu, Jasin i dovu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak