Bajinci kod Srpca: Mrtve zbog poplava sahranjuju dva puta

Radiosarajevo.ba
Bajinci kod Srpca: Mrtve zbog poplava sahranjuju dva puta

Zbog nezapamćenih poplava mještani sela Bajinci kod Srpca već dvije sedmice ne mogu sahranjivati pokojnike na mjesnom groblju, koje je pod vodom, pa se sahrane obavljaju u obližnjim selima Razboj i Bardača.

Poplavljena je i stara crkva izgrađena 1938. godine, dok je nova crkva koja je podignuta 2010. godine za sada bezbjedna, jer je zbog čestih poplava na ovom području podignuta na izgrađenom nasipu, ali joj se zbog visokog vodostaja ne može prići.

Tekst objavljen u rubrici "Šta drugi pišu" preuzimamo s prijateljskog portala Glas Srpske.

Mještanin Luka Mitraković rekao je da ovakve poplave nikad nisu zabilježene u selu jer je potpuno uništeno na desetine hektara oranica pod usjevima. Njemu je stradalo 127 dunuma pod kukuruzom, ali kaže da zaboravi na štetu kada vidi kako se ljudi od svojih najmilijih ne mogu oprostiti na dostojanstven način.

"Najteže mi je da gledam ljude koji moraju sahraniti svoje najmilije, jer je groblje ove godine bilo poplavljeno najmanje pet puta. Privremeno ih sahrane u okolnim selima, a kad se voda povuče, iskopavaju ih i sahranjuju po drugi put na groblju u Bajincima. To je veliki stres za cijelu porodicu", rekao je Mitraković.

Mjesno groblje u Bajincima izgrađeno je u nebranjenom području rijeke Vrbas još u vrijeme Austrougarske. Zbog čestih poplava u ovom kraju iseljeno je na desetine domaćinstava, ali je groblje i dalje u funkciji.

"Kao nekadašnji odbornik Skupštine opštine Srbac, tokom devedesetih godina, pokretao sam inicijativu da groblje bude izmješteno na bezbjednu lokaciju, ali nije bilo sluha za to. Na to sve, oni su na istom mjestu prije četiri godine sagradili novu crkvu, što je pomalo besmisleno", dodao je Mitraković.

Istoričar iz Srpca Danilo Košutić kaže da su poplave u Bajincima česta pojava kroz historiju, ali da poplave na mjesnom groblju nikada nisu bile česte kao ove godine.

"U hronologijama je zabilježeno da su Bajinci i obližnje naselje Gaj više od jednog vijeka imali mjesna groblja koja su često bila na udaru vode, pa su pokojnici sahranjivani čak i na gradskom groblju u Srpcu. To je najizraženije bilo prilikom velikih poplava 1974. godine, kada se nekoliko sedmica nije moglo prići grobljima. Četrdeset godina kasnije historija se ponavlja", rekao je Košutić.

Pri svakoj jačoj kiši koja pada nekoliko dana uzastopno, groblje u Bajincima se nađe na udaru poplava. Procjenjuje se da je u ovoj godini mjesno groblje bilo pod vodom najmanje dva mjeseca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak