Azerbejdžan će finansirati Zemaljski muzej

Radiosarajevo.ba
Azerbejdžan će finansirati Zemaljski muzej

Ambasador Republike Azerbejdžan u BiH Eldar Hasanov danas je zajedno s gradonačelnikom Sarajeva Alijom Behmenom i njegovim zamjenikom Igorom Kamočaijem posjetio Zemaljski muzej BiH izrazivši želju da pomogne jednu od najvećih i najuglednijih naučno-kulturnih institucija na Balkanu i jugoistočnoj Evropi. 

U razgovoru s direktorom Zemaljskog muzeja BiH Adnanom Busuladžićem, ambasador Hasanov je istaknuo da će po preporuci gradonačelnika Behmena i Udruženja bosanskohercegovačko-azerbejdžanskog prijateljstva, koje djeluje u Sarajevu, učiniti sve što može za održavanje i dalje funkcioniranje ovog bh. fundamenta nauke, kulture i umjetnosti, saopćeno je iz Gradske uprave Sarajeva. 

Tokom susreta je istaknuto kako je neophodno da Muzej pripremi i kandidira projekt s finansijskom konstrukcijom da bi se za njegovu realizaciju osigurala podrška ove prijateljske zemlje. 

Zahvalivši  Gradu Sarajevu, kao i ambasadoru prijateljskog Azerbejdžana na angažmanu, Busuladžić je kandidirao dva projekta. 

Prvi se odnosi na izgradnju dviju galerija u Odjeljenju za prirodne nauke, s tim da bi u jednoj bila stalna izložbena postavka, a u drugoj bi bila organizirana tematska izložba i kulturne manifestacije. 

Drugi projekt obuhvatao bi sanaciju izložbene sale u Odjeljenju za arheologiju, gdje su izloženi eksponati iz prahistorije - butmirska i kakanjska kultura, te drugi značajni lokaliteti kulture na području BiH. 

"Zemaljski muzej je najveći materijalni dokaz bosanske državnosti. Ponosni smo na činjenicu da su spašeni svi eksponati, njih tri miliona iz etnologije, arheologije i prirodnih nauka, ukupno iz tri odjeljenja koja čine ovu instituciju, potom arhiv, te biblioteka s 500.000 naslova", kazao je Busuladžić.

On je dodao da je na ovaj objekt tokom rata u BiH palo 400 teških granata

Behmen je zahvalio Hasanovu na podršci i spremnosti da nakon rekonstrukcije Ulice grada Bakua, te izgradnje Parka za djecu i starije na Dobrinji, koji narednog petka treba zvanično i da bude otvoren, pomogne najrespektabilniju instituciju kulture i umjetnosti u gradu Sarajevu i BiH - Zemaljski muzej, stoji u saopštenju koji je prenijela novinska agencija Fena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak