Atraktivna tura kroz Sarajevo

Radiosarajevo.ba

Svjetski dan turizma obilježen je i u Bosni i Hercegovini, prigodnom poludnevnom kulturno – historijskom rutom starim dijelom Sarajeva, a u organizaciji fondacije Mozaik. Pored obilježavanja ovog vrlo značajnog datuma, povod druženja bila je i uspješna realizacija projekta ''Sarajevo na raskršću svijeta'', koji je ova fondacija implementirala u saradnji s Evropskom unijom i Gradskom upravom. 

''Projekat smo pokrenuli u želji da gostima u našem gradu ponudimo više. Broj turista se povećava, statistika kaže da je preko 270.000 prijavljenih gostiju boravilo u Sarajevu tokom prošle godine. Odlučili smo doprinijeti turističkoj ponudi i kroz edukaciju vodiča, tako da će i u ovom pogledu, Sarajevo u narednom periodu biti bogatije. Turiste nije toliko teško dovesti koliko ih je teško zadržati i vratiti, i upravo u tom smislu, značaj ovog projekta je nemjerljiva, posebno za turističke agencije i hotelijere koji će u saradnji s obučenim vodičima, svojim gostima pružiti mnogo kvalitetniju uslugu'', kazao je Edin Bajramović program menadžer za turizam fondacije Mozaik

Značaj i ljepota starih zanata

Prigodnoj poludnevnoj turističkoj ruti koja je održana u četvrtak 27. septembra, na Svjetski dan turizma, pridružio se i gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, koji je s ponosom pričao o doprinosu grada ukupnom razvoju turizma u Bosni i Hercegovini.

''Kreirajući turističku ponudu naše zemlje, nemoguće je zaobići Sarajevo. Kulturno – historijski spomenici ovdje su istinsko blago koje treba čuvati, obnavljati i njegovati. Kanton i grad u proteklim su godinama uložili preko 200 miliona maraka za obnovu ovakvih spomenika. Posebno bih naglasio značaj popularizacije starih zanata, jer ono što naše zanatlije svojim rukama naprave, ne može se porediti sa sličnim proizvodima koje prave mašine. Upravo na obnovi zanatstva u starom dijelu grada, treba bazirati turističku ponudu u narednim godinama'', kazao je Behmen,

U okviru prezentacije za novinare, organizovana je posjeta Vijećnici i Art kući sevdaha.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak