Ars Aevi: Djela se vraćaju umjetnicima

Radiosarajevo.ba

Nakon skoro dvadeset godina otkako je oformljen, projekat Ars Aevi je na samrti. Ukoliko se hitno ne donese konačno rješenje za smještaj basnoslovno vrijedne kolekcije umjetničkih djela poklonjenih Sarajevu, direkcija Ars Aevija pokrenut će postupak njihovog vraćanja umjetnicima. 

Ovo je danas na konferenciji za novinare izjavio Enver Hadžiomerspahić, osnivač i direktor projekta Ars Aevi. Povod za obraćanje novinarima je najava Kulturno-sportskog centra Skenderija, u čojim se prostorima privremeno nalazi kolekcija umjetnina, da do ponedjeljka 7. maja ista treba da se iseli.

Razlog za deložaciju su navodna neplaćena dugovanja Ars Aevija Skenderiji, iako je prvobitno bio sklopljen drugačiji aranžman između njih. Odlukom vlade Kantona Sarajevo naime, umjetnine su smještene u tada devastirani desni foaje Doma mladih, dok je fondacija Ars Aevi zauzvrat obnovila interijer ovog prostora u kojem se sada nalazi Ars Aevi Depot.

Podsjetimo, preko 160 umjetnika iz cijelog svijeta poklonilo je svoja djela Sarajevu, u periodu od 1992. do 1999. "a to je spomenik nepravdi opsade Sarajeva", rekao je Hadžiomerspahić.

On je u svom obraćanju naglasio i svoju ličnu vezanost uz Skenderiju, s obzirom da je tu angažiran još od 1969. Bio je direktor kulturnih programa gradske dvorane Skenderija, a potom i kulturnih projekata za ZOI '84 kojemu je dvorana pripadala nakon Olimpijade. Njegovom zaslugom Skenderija je bila prepoznatljiv simbol Sarajeva, sa kulturno-umjetničkim programima visoke kvalitete, od kojih treba spomenuti bijenale savremene umjetnosti 'Jugoslovenska dokumenta'.

I ideja za Ars Aevi je potekla iz Skendeije i bilo je najprirodnije da se kolekcija tu i smjesti u vremenu dok se ne napravi dugo željeni muzej savremene umjetnosti za kojeg je nacrt još odavno napravio jedan od najpoznatijih arhitekata svijeta  Renzo Piano. Mjesto na kojem će se podići muzej je plazo između Historijskog muzeja i Vilsonovog šetališta, a gradnja je najavljena za ovu godinu. Ali kao što se može vidjeti na terenu - radovi još nisu počeli.

"Ne postoji čovjek u ovom gradu koji više voli Skenderiju i koji je više uradio  za taj centar od Envera Hadžiomerspahića. Moja je namjera da se Skenderiji vrati svjetska slava, da otvorimo Ars Aevi Depo za posjetitelje i da se time Skenderija vrati u život", rekao je Hadžiomerspahić novinarima.

On je još jednom naglasio da bi otvaranje muzeja savremene umjernosti značilo razvoj kulturnog turizma u Sarajevu i BiH i da se radi o ekonomsko-razvojnom projektu, u što pokušava ubijediti nadležne već dvadeset godina. 

"Ja neću reći da sam se umorio ali mislim da smo dosli u situaciju kada treba ili kolektivno prihvatti Ars Aevi, ili se zahvaliti umjetnicima i vratiti im njihova djela, rekao je Hadžiomerspahić. 

On je najavio plan evakuacije umjetnina, ukoliko u ponedjeljak 7. maja dođe do deložacije. Ambasade zemalja iz kojih su umjetnici bit će zamoljene da privremeno prihvate umjetnička djela, da bi se ona, ukoliko u narednih šest mjeseci ne dođe do konačnog rješenja 'vratila umjetnicima'.

"Stavljam sebe na raspolaganje narednih šest mjeseci da dostojanstveno vratimo djela umjetnicima. Svi smo mislili da će se Sarajevo ponositi njima, ali mi se sada sramotimo pred umjetnicima svijeta koji su tužni što su poklanjali nešto što grad ne razumje.

A kojim vrijednostima se radi lako se da zaključiti putem pretraživača najvećih svjetskih aukcijskih kuća. U našoj galriji (u vrhu članka) pogledajte aukcijsku vrijednost djela nekih od umjetnika okupljenih u projektu Ars Aevi, kao i njihove umjetnine koje su poklonili Sarajevu.

U nastavku donosimo i nekoliko razlgednica Skenderije danas: vedute kojima dominira nered, divlje izgrađene trgovke, kafane i turbo folk. Podsjetimo, Skenderija i dalje nosi prefiks 'Kulturno-sportskog centra'. 

 

 

 

 

Kulturno-sportski centar

Po najnovijim informacijama, Skenderija neće odustati od deložacije Ars Aevija i za ponedjeljak u 14,00 je najavljeno komisijsko preuzimanja i pečaćenje prostora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak