Arijana Saračević se prisjetila masakra na Markalama: 'Vidjela sam druga Emira kako leži i umire'

14
Radiosarajevo.ba
Arijana Saračević se prisjetila masakra na Markalama: 'Vidjela sam druga Emira kako leži i umire'

Poznata novinarka i ratna reporterka Arijana Saračević Helać prisjetila se 5. februara prije tri decenije i masakra kojem je svjedočila na sarajevskoj pijaci Markale.

Njenu objavu na Facebooku prenosimo u cijelosti:

Na današnji dan prije 30 godina, na mojim se pantalonama zalijepio ljudski mozak. Skupljala sam u šoku, dijelove ljudskog tijela, na pijaci Markale, a potom sa TV ekipom, ranjenike unosila u kombi RTVBiH-a i vozili ih na Koševo.

Nevrijeme koje Bosna i Hercegovina ne pamti: Pogledajte kako je izgledao jučerašnji "monsun"

Uživo pratili kako doktori čine čuda i spašavaju preživjele. Ima taj video na internetu ali mi se ne trazi. Svježe mi je u glavi kao da je jučer bilo.

Reditelj Benjamin Filipović i snimatelj Dževad Čolaković, zadesili su se u blizini i sve snimili. Ja sam s drugom ekipom, stigla dva minuta poslije i vidjela svog druga, divnog i poštenog Emira Begovića kako leži u krvi i umire.

Tri decenije od masakra na Markalama: Evo kako BBC Srbija piše o tragediji koja je zadesila Sarajevo

Samo desetak minuta prije sam ga srela na ulici i dugo smo razgovarali, izljubili se kao da smo znali da je to kraj. A tako smo se smijali. Tog dana, otišlo je mnogo nedužnih Sarajlija za čija ubistva je kriva Međunarodna zajednica koja je, plansko istrebljenje građana Sarajeva, preko svojih predatora, mirno posmstrala i odobravala.

Krugovi pakla se nikada ne zatvaraju.

Sjećamo se, ubijenih Sarajlija", napisala je Arijana Saračević-Helać.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak