Apel za pomoć u obnovi Opće biblioteke u Maglaju

Radiosarajevo.ba
Apel za pomoć u obnovi Opće biblioteke u Maglaju

Direktorica Opće biblioteke u Maglaju, Nina Salkić, obratila se javnosti apelom za pomoć, koji objavljujemo u cjelosti:

''Opća biblioteka Maglaj je do prije nekoliko dana bila jedna od najljepših i najopremljenijih biblioteka u Federaciji BiH, pa i u BiH. Danas −  a to vam mogu potvrditi fotografije na našoj veb stranici −  to je mjesto koje podsjeća na Vijećnicu u ratno doba, samo što knjige nije uništio požar nego poplava.

Uprkos našim naporima, a bili smo (svi zaposlenici) do ponoći te srijede „na poslu“, te podizali iznad vode opremu i dragocjene knjige – sve do momenta dok voda nije došla do ulaza i zaprijetila blokadom, stihija je učinila svoje. Voda je dosegla visinu od 140 cm i zadržala se gotovo tri dana. Uz vodu, tu su ogromne količine mulja i prljavštine razne vrste.

Sva oprema (10 računara, laptop, projektor, tri printera, printeri za COBISS, tri kopir aparata, 2 telefona, fax), parket na 400 m2, stolarija (posebno ulazna vrata), sav namještaj (uključujući i dio polica i izložbenih vitrina), te oko 70% knjižnog fonda je u potpunosti uništeno. Spasili smo najveći dio zavičajne zbirke i specijalnu zbriku stare i rijetke knjige, ali između 25 i 28 hiljada knjiga je nepovratno uništeno.

Naš elektronski katalog više ne postoji. Od momenta kada smo mogli pristupiti ulaznim vratima čistimo posljedice kataklizme. 

Molimo svu moguću pomoć kako bismo bar djelimično obnovili prostor, opremu i fond. Opća biblioteka je  srce ovog malog grada, stjecište svih kulturnih zbivanja, ali to je ujedno i edukacioni i informacioni centar. Učinite, zajedno s nama, da Maglaj ponovo ima na što biti ponosan.

Mi, zaposlenici Biblioteke, nećemo posustati. Ali, TREBAMO I VAŠU POMOĆ. Najznačajnija pomoć bi nam bila rješavanje podnih obloga, i to pomoću keramike. Naravno, i sve drugo što će pomoći da ponovo funkcioniramo, od informatičke opreme  do ponovnog formiranja knjižnog fonda, za nas ima neprocjenjivu vrijednost.''

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak