Antifašisti bivše Jugoslavije okupljeni u Jablanici

Radiosarajevo.ba

 

Počast žrtvama najhumanije bitke u 2. Svjetskom ratu - Bitke na Neretvi, danas su u Jablanici odali antifašisti iz cijele bivše Jugoslavije. 

Okupljeni povodom obilježavanja 70. godišnjica Bitke na Neretvi, preživjeli borci prisjećali su se slavne prošlosti, a mladi slali poruke mira i antifašizma.

Fotografije preuzete s portala Novasloboda.ba

Bitka na Neretvi, također je poznata kao Bitka za ranjenike, a Nijemci su joj dali kodno ime Fall Weiss (njemački za "Bijeli slučaj"). U Jugoslaviji je nazivana i Četvrtom neprijateljskom ofanzivom. Riječ je o njemačkom strateškom planu o zajedničkom napadu Sila osovine koji je započet početkom 1943. protiv partizana u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, danas Bosni i Hercegovini. Ofanziva je trajala od januara do aprila 1943. godine. 

Na postamentu vječne vatre vijence su položili član Predsjedništva BiH Željko Komšić, delegacije Saveza antifašista i boraca NOR-a BiH, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije, premijer Federacije Nermin Nikšić, podpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić, ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić, delegacije opštine Jablanica, Ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH, predstavnici diplomatskog kora u BiH, delegacija udruženja antifašista gradova Split, Dubrovnik, Jablanica, Konjic, Mostar, Goražde, Banovići, Kakanj, Tuzla, Breza, Srebrenik, Maglaj, Gradačac, Hadžići, Trogir i Tivat, te delegacije Srednjebosanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

"Ne postoje dobri i loši narodi, dobre i loše religije, već samo i jedino-dobri i loši ljudi. Budimo dobri ljudi", rekao je na skupu Nijaz Skenderagić, predsjednik organizacionog odbora obilježavanja. .

U okviru programa, nastupili su bendovi Zoster (Mostar), Grof Djuraz (Banja Luka), Frenkie (Tuzla), te horovi Bel Canto (Zenica), Seljo i Corona (Sarajevo), te bend Anchy and The Moon Dogs uz dirigentsku palicu Tijane Vignjević, koji je partizanske pjesme predstavio u jazz i rock izdanju.

I konceptualni umjetnik Jusuf Hadžifejzović, koji potpisuje scenografiju, imao je svoj performans.

Od ranih jutarnjih sati nastupala su kulturno-umjetnička društva, a otvorena je i izložba stalne postavke Bitke na Neretvi, koja je obnovljena nakon skoro 20 godina, a koju je otvoro Raif Dizdarević, navodi Fena.

U fotogaleriji pogledajte kako je bilo danas u Jablanici

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak