Angelina Jolie se sastala sa Silajdžićem i Komšićem (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Angelina Jolie se sastala sa Silajdžićem i Komšićem (FOTO)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić primio je danas ambasadoricu dobre volje UNHCR-a, poznatu holivudsku glumicu, Angelinu Jolie.



Glavna tema sastanka bila je implementacija Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, a ambasadorica Jolie je iskazala poseban interes za unapređenje održivog povratka.

"Iako se posljedice takve tragedije ne mogu otkloniti, imamo odgovornost da učinimo sve što je u našoj moći da umanjimo njihovu bol, tako što ćemo pomoći onima kojima je pomoć neophodna. Time doprinosimo prevazilaženju razlika i izgradnji bolje budućnosti za sve ljude u ovoj zemlji", rekla je Jolie.

"Nadam se da će uskoro biti preduzeti konkretni koraci koji će umnogome poboljšati živote raseljenih ljudi. Političke vođe su postigle kompromis da bi došli do ovog trenutka. Sada je potrebna brza akcija", dodala je ona, a prenijela Fena.



Silajdžić je rekao da je pitanje podrške povratničkoj populaciji jedan od prioritetnih zadataka njegovog djelovanja. Upoznao je ambasadoricu Jolie s trenutnim prioritetnim projektima na kojima radi, te joj predao kopiju tih projekata.



Također, složili su se, da je edukacija prvi prioritet u čemu leži budućnost novih generacija Bosne i Hercegovine. Predsjedavajući Silajdžić je iznio ideju da Sarajevo i Bosna i Hercegovina postanu edukacioni centar koji će privući hiljade studenata iz cijelog svijeta.



Angelina Jolie je iskazala spremnost da se pridruži u promociji ove ideje, i da putem zajedničkih prijatelja sa Silajdžićem radi na realizaciji tog projekta.



Na kraju je Silajdžić pozvao Jolie da u oktobru ove godine prisustvuje Međunarodnoj konferenciji o unapređenju dijaloga među kulturama koja će biti održana u Sarajevu u organizaciji Kuvajtske fondacije Al Babtain, a pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Jolie je izrazila svoju radost što je ponovno u BiH, kao i to da se unaprijed raduje skorom povratku u region i nastavku svoga rada tokom predstojećih mjeseci, saopćeno je iz UNHCR-a.

Angelina opet u Sarajevu
Angelina ne ide na Brijune
Brad Pitt i Angelina Jolie posjetili BiH
Pravi razlog Brangelinine posjete
Nermin Čengić: Međeđa - centar svijeta!
Kako se nositi sa posjetom Angeline i Brada

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak