Angažovano 150 radnika i 50 vozila za čišćenje snijega

Radiosarajevo.ba
Angažovano 150 radnika i 50 vozila za čišćenje snijega

Zimska služba preduzeća Rad očistila je od snijega i poledice saobraćajnice prvog i drugog prioriteta na području četiri gradskih općine u Kantonu Sarajevo, a za taj posao angažirano je 50 specijalnih vozila.

Glasnogovornik KJKP Rad Ahmed Đipa kaže da se saobraćaj  može odvijati uz obaveznu upotrebu zimske opreme.

Saobraćajnice trećeg i četvrtog prioriteta čistit će se danas. To su ulice unutar naselja i on kaže da obično tu ima mnogo nepropisno parkiranih vozila, što bi moglo otežati čišćenje.

"Preduzeće 'Rad' angažiralo je i 150 radnika na ručnom čišćenju snijega. Gledano iz ugla Zimske službe, stanje je normalno, a saobraćaj se može odvijati. Radi čak i kombi-saobraćaj što je najbolji pokazatelj jer se te linije odvijaju strmim i uskim ulicama naročito u Starom Gradu", kazao je Đipa.

Dodao je da se posipa industrijska so protiv poledice, a posipnog materijala ima dovoljno.

Đipa navodi da Zimska služba preduzeća Rad može odgovoriti zadatku u situacijama kad visina snijega iznosi do 50 cm. Visina snijega iznad toga podrazumijeva vanredne uvjete koji zahtijevaju  dodatnu mehanizaciju i angažiranje jedinica civilne zaštite.

Zimska služba KJKP Rad održava četiri gradske općine na području Kantona Sarajevo prema programima koje donose te općine i Direkcija za ceste. Održavanje saobraćajnica na području općina Ilidža, Hadžići, Vogošća i Ilijaš vrše privatne firme koje općine angažiraju putem tendera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak