'Andrićgrad napravljen na otetoj bošnjačkoj zemlji'

Radiosarajevo.ba
'Andrićgrad napravljen na otetoj bošnjačkoj zemlji'

 

Zakoniti nasljednici zemljišta na kojem se u Višegradu, prema zamisli reditelja Emira Kusturice gradi "Andrićgrad", Muhamed Pršeša i Fuad Hadžić, na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Sarajevu, poručili su da „ne mogu dozvoliti da se na njihovoj djedovini napravi crkva, da se istovremeno ne izgrade i džamija i sinagoga“.

Pršeša i Hadžić su naveli da je ''Kusturicin Andrićgrad u sprezi sa vlastima RS napravljen na otetoj bošnjačkoj zemlji, koja pripada nasljednicima velikog višegradskog zemljoposjednika Pašana Hadžića''. Zakoniti nasljednik Hadžić Fuad istakao je danas da su zemljišno-knjižni izvadak (ZK) preuzeli 2011. godine.

Kako javlja novinar agencije Anadolija, nasljednici vlasnika imovine u Višegradu Pašana Hadžića istakli su kako posjeduju dokumentaciju i dokaze da je Republička uprava za geodetske poslove Republike Srpske ''nezakonito prevela parcele gdje se danas nalazi 'Andrićgrad' na Opštinu Višegrad, a ova dodijelila Emiru Kusturici i RS-u za izgradnju spornog Kusturicinog zdanja''.

Advokat Esad Hrvačić rekao je kako je zakoniti nasljenici zemljišta neće odustati od svojih prava.

„Prvo o čemu smo htjeli da obavijestimo javnost je da iz dokumentacije koju smo mi dosad dobili jeste da su oni u Republičkoj upravi za geodetske poslove RS-a proveli postupke na način da su oni sve katastarske čestice, koje su upisane u zemljišnim knjigana na ime mojih klijenata, vlasnika, privatnih lica 1/1, da su oni u postupku uspostave novih zemljišno-knjižnih izvadaka pretvorili u jednu parcelu“, rekao je Hrvačić.


Prema njegovim riječima, vlasti u RS-u su donijele sedam posebnih, pojedinačnih rješenja, zloupotrijebili jedno rješenje iz 1962. godine o eksproprijaciji gdje je zemlja bila potpisana u korist izgradnje hidrocentrale: „Međutim, to rješenje nikada nije provedeno kroz zemljišne knjige. Znači, u te postupke koji su  provedeni, nisu bili uključeni moji klijenti, nisu učestvovali, rješenja su donesena i zemlja je spojena u jednu parcelu od 22 duluma, a prebačena u vlasništvo opštine koja je ustupila za izgradnju Andrićgrada. Mi sada očekujemo da nam se u što kraćem roku dostave ta rješenja i mi ćemo vjerovatno pokrenuti pet do sedam posebnih postupaka za poništenje tih akata.“

On je istakao da im je cilj da postupak vrate na početak i da se provedu zakonom propisani postupci.

„Međutim, očekujemo da vlasti RS, organi koji će odlučivati, da neće biti dobronamjerni u našim postupcima. Bit će to teški, dugi i mukotrpni postupci, ali u svakom slučaju RS će nastojati da prikaže da su to legalni pravni poslovi, mi ćemo dokazivati da su nelegalni“, pojasnio je Hrvačić.

Nasljednici zemljišta na kojem se gradi "Andrićgrad" poručili su kako već deset godina vode borbu za svoju imovinu u Višegradu i da će istrajati u zahjtevu da im se zemljište vrati.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak