Američki kutak u Sarajevu: Bebe vole biblioteku

Radiosarajevo.ba
Američki kutak u Sarajevu: Bebe vole biblioteku

JU Biblioteka Sarajeva u prostorijama Američkog kutka danas je organizirala druženje pod nazivom "Bebe vole biblioteku".

Biblioteke u Sjedinjenim Američkim Državama nude posebne programe za bebe mlađe od dvije godine.

Cilj današnjeg druženja i cilj ovih programa jeste da se dijete odgoji da bude čitač i veoma rano počne da čita i razvija vještine pismenosti (rimovanje, ponavljanje, glasno čitanje), kazala je agencijiFena voditeljica Službe za rad sa korisnicima bibliotečkih usluga JU Biblioteka Sarajevo Amela Đelilović - Malešević.

Brojna su istraživanja pokazala da se djeca kojoj se priča i čita od najranije dobi brže razvijaju, zainteresiranija su za okolinu, brže uče, bolje se snalaze u komunikaciji s drugima, razvijaju predčitalačke vještine, spremnija su za samostalno čitanje. Ono što treba da bude smjernica svim roditeljima i onima koji se druže sa djecom jeste da čitanje postane svakodnevna aktivnost.

U današnjem druženju u Američkom kutku Biblioteke Sarajevo prezentirana su iskustva koja se primjenjuju u bibliotekama u SAD-u i bebe su se sa svojim roditeljima ugodno družile u Američkom kutku i tom prilikom su se i učlanile u Američki kutak, dodala je ona.

Današnjem druženju prisustovalo je 10 beba zajedno s mamama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak