Alternativni put do Stupske petlje

Radiosarajevo.ba
Alternativni put do Stupske petlje


Na Rajlovačkom koridoru će biti znatno manje gužve i rasterećeniji saobraćaj nakon što se osposobi makadamski zaobilazni put koji će spojiti do sada izgrađenu Sarajevsku zaobilaznicu sa Stupskom petljom.

Ovo je dogovoreno na jučerašnjem sastanku min istra komunikacija i prometa BiH Damira Hadžića i ministara prometa i komunkacija FBiH Enverom Bijedićem i saobraćaja Kantona Sarajevo Harisom Lulićem, direktorom JP Autoceste FBIH Ensadom Karićem i direktorom JP Ceste FBiH Filipom Vujevom.

Ovaj koridor uveliko guši lokalni saobraćaj u Sarajevu jer je nedostatnog kapaciteta za trenutnu propunost od 18.000 vozila dnevno.

Za spajanje vijaduktaa Briješće sa Stupskom petljom, potrebno je 16 mjeseci, a kako je taj period dug, po riječima Envera Bijedića, ministara prometa i komunkacija FBiH, uradit će se privremeno rješenje kako bi saobraćaj bio rasterećen.

"Put će s nivoa Sarajevske obilaznice prije vijadukta Briješće biti spojen s lokalnim putem uz prugu pa oko autopijace i spojit će se sa Stupskom petljom. Put je asfaltiran i treba se malo proširiti i dovesti u normalno stanje", rekao je Bijedić, a prenosi Dnevni avaz.

Po riječima Filipa Vujeva, direktora JP Ceste FBiH, od Jošanice preko petlje Butile stiže se do LOT-2 pa do željezničke pruge uz koju več otprije postoji makadamski put koji ide do pijace. Potom uz pijacu izlazi na most i uključuje se desno na koridor na Stupsku petlju.

Kako kaže, ovaj put će se koristiti dok se ne završi devet kilometara autoceste.

"Najveći zahvat bit će s postojećeg pravca spustiti se isključnom trakom na makadamski koji će biti asfaltiran", kaže Filip Vujeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak