Almin Zrno, fotograf: Status slobodnog umjetnika treba biti privilegija, a ne socijalna kategorija

Radiosarajevo.ba
Almin Zrno, fotograf: Status slobodnog umjetnika treba biti privilegija, a ne socijalna kategorija
Almin Zrno, istaknuti umjetnik fotografije. 

Iza njega su stotine izložbi - samostalnih i kolektivnih, nedavno je promovirao Monografiju Vijećnice, a poznat je i po svom redovnom radu kao fotopratilac koncertnog života u Sarajevu. Zrno je jedno od 37 imena koje se nalaze na listi Samostalnih istaknutih umjetnika kojima staž uplaćuje Kanton Sarajevo. 

Skupština Kantona Sarajevo današnjim usvajanjem Izmjene Zakona odlučila je da će od sada penziono i invalidsko uplaćivati samo onim umjetnicima s liste koji su u svojim prijavama prijavili prihod manji od dvije prosječne plaće u KS-u (oko 2000 KM). Također, prema ovim izmjenama, svi umjetnici bili bi obavezni da dva puta godišnje nastupe bez honorara za potrebe Kantona Sarajevo. 

Status slobodnog umjetnika u mnogim se evropskim državama, a i kod nas, daje umjetnicima koji nisu redovno zaposleni, a svojim su dostignućima zaslužili pažnju društva i institucionalnu podršku. U slučaju liste samostalnih umjetnika Kantona Sarajevo, u javnosti je prisutna skepsa po pitanju zasluga za nekoliko imena koja se na njoj nalaze. Listu možete pogledati na ovom linku. 

Kako komentira izmjene Zakona, pitali smo fotografa Almina Zrnu: 

"Odmah nakon što je predložio izmjene, ministar za kulturu Samer Rešidat me je primio na sastanak i saslušao moje prijedloge. Mislim da bi trebalo pristupiti izradi jednog novog Zakona koji bi, kao prvo, trebao dati definiciju ko zaslužuje ovaj status istaknutog umjetnika. To će umjetnike konačno staviti na svoje mjesto i značiti da se po medijima prestane povlačiti trakavica za koju nismo krivi." 

Na pitanje šta su glavne manjkavosti postojećeg zakona, Zrno kaže: 

"Mi prije svega moramo znati šta je umjetnost, a šta zabava. Znači, ako je ovo status istaknutog slobodnog umjetnika, onda zabava u tome ne stanuje. Zabava, kultura i umjetnost su tri različite kategorije."

Zrnin komentar na odredbu da će umjetnici biti obavezni učestvovati u manifestacijama koje organizira Kanton je sljedeći: 

"Od 2007. godine imam status istaknutog slobodnog umjetnika i nikada me niko do sada nije zvao da učestvujem u bilo kojoj manifestaciji za Kanton. Nikada niko nije tražio moj angažman za domen u kojem ja jesam izvrstan i za koji imam taj status. Ovo ultimativno - da mi nešto moramo - je samo pogrešno formulirano. mi ne samo da bismo trebali učestvovati besplatno u tim manifestacijama, već bismo trebali biti angažirani i plaćeni za one kreativne poslove za koje se sada unajmljuju usluge izvana. očito je da sada te poslove rade neki drugi ljudi.

Odredba po kojoj se penzijsko i invalidsko neće uplaćivati umjetnicima koji su prijavili prihod veći od dvije prosječne plaće u KS-u je, prema meni, također nonsens. Prije svega, šta znači biti istaknuti umjetnik? Je li to socijalna kategorija ili bismo trebali biti perjanice društva? To su novci svih nas kojima se njeguje izvrsnost umjetnosti. Tim ljudima se daje prilika da budu slobodoumni i kreativni. Šta je s onima koji ne mogu zaraditi ni te dvije plaće, jer ga niko od tih istih ne angažira? 

Mnogo je stvari koje su nedefinirane i uz stručnu i validnu komisiju treba probati korak po korak ispraviti, jer ovom dopunom Zakona ništa se u biti neće promijeniti."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak