Alipašino polje: Ispod zgrade ogromna količina vode, stanari zabrinuti

Radiosarajevo.ba
Alipašino polje: Ispod zgrade ogromna količina vode, stanari zabrinuti

Stanari zgrade u Geteovoj ulici na Alipašinom Polju, nakon što su iskopali rupu u podrumu s namjerom da naprave zbirni šaht za vodu koja se skupljala godinama u njihovoj zgradi, ostali su zatečeni činjenicom da se dno nalazi tek na dubini od 2,8 metara, a rupa je bila ispunjena vodom.

Predstavnik etažnih vlasnika Husein Šabić kazao je za Avaz.ba da se voda u podrumu počela pojavljivati još od rata, a prije tri godine dosegla je 30 centimetara.

"Tada smo se obratili Općini Novi Grad, gdje su nam kazali da je to problem koji trebaju riješiti etažni vlasnici. Iskopali smo rupu i napravili šaht, međutim, iznenadili smo se kada je iz rupe počela izbijati voda", ispričao je Šabić.

Ponovo su pozvali Općinu, a na teren je izašla ekipa Civilne zaštite koja je uspjela iscrpiti 35 kubika vode.

"To nam nije puno pomoglo. Mjerenjem brzine ispumpavanja i pada nivoa vode izračunali smo da se ispod nalazi i do 600 kubika. Poslali smo zahtjev Vodovodu da njihova ekipa dođe i uzme uzorak kako bi se utvrdilo odakle voda dolazi jer su u pitanju i fekalije koje se miješaju s vodom", pojasnio je Šabić.

On navodi kako bi im iz Ministarstva stambene politike KS trebali dati plan zgrade.

"Tim planom utvrdili bismo od čega se sastoje temelji i gdje se oni tačno nalaze. Nakon što dobijemo te nalaze, pozvat ćemo stručnjake da utvrde na koji način možemo riješiti problem, jer zgrada ima 16 spratova i u njoj živi više od 160 ljudi", kazao je Šabić.

Stanari strahuju od pucanja zidova i povećanja nivoa vode koji je za sedam dana porastao 10 centimetara. Budući da su tu i fekalije, prijeti im i zaraza.

Močvarno zemljište

Prema riječima starosjedilaca ovog naselja, zgrade su pravljene na močvarnom zemljištu pa postoji mogućnost da su ovdje u pitanju podzemne vode.

"Pričali su mi da je izgradnja tekla pravilno i korektno, ali da je zemlja bila puna vode od Mojmila do RTV doma te da je moguće da su te vode u našim temeljima. Slične probleme imaju i u okolnim zgradama", kazao je Šabić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak