Akcioni plan za razvoj domaće kinematografije

Radiosarajevo.ba
Akcioni plan za razvoj domaće kinematografije

Dvodnevna konferencija Mapiranje filmske industrije, posvećena filmu u BiH, počela je danas u Banjaluci, uz učešće vodećih stručnjaka iz te oblasti, s ciljem da iznjedri akcioni plan za razvoj domaće filmske industrije, koji će biti ponuđen nadležnima na usvajanje, javljaju Nezavisne.

Ključni govornici na konferenciji su: direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra, predstavnik BiH u Eurimages Jovan Marjanović, predsjednica Udruženja filmskih radika BiH Amra Bakšić Čamo, prodekan za nastavu Akademije umjetnosti Banja Luka Predrag Solomun i menadžer projekta i direktor producentske kuće VizArt Film Zoran Galić.

Zoran Galić, filmski producent, osnivač banjalučke VizArt film produkcije i organizator, rekao je da su odlučili da konferenciju naprave nakon godinu dana iscrpne analize podataka, kao što je broj proizvedenih filmova, dobijenih nagrada, broj zemalja u kojima je bh. film prisutan i slično.

Ulaganje u film je ulaganje u privredu

"Došli smo do nekoliko interesantnih, potencijalno funkcionalnih odgovora, prvenstveno kada budemo u situaciji da razgovaramo sa vlastima i budemo tražili podršku, jer su njima brojke najvažnije. Ukoliko kažete da 100.000 KM uloženih u film pravi promet od 600.000 KM, ta vrsta subvencije je onda ulaganje u privredu, a ne trošak", kazao je Galić.

Amra Bakšić-Čamo, predsjednica Udruženja filmskih radnika BiH, naglasila je da je jako važna vizija onoga gdje kinematografija treba da ide dalje.

"Nadam se da će rezultati ove konferencije potvrditi da ona nije bila tu da se samo vidimo i družimo, nego da ćemo imati i neke veoma konkretne zaključke", dodala je ona.

Istakla je da bh. filmska scena ima jako dobru poziciju u evropskoj filmskoj industriji, te da je u odnosu na stanje u državi, filmska industrija neočekivano dobra i povezana.

"Razlog tome je požrtvovanost ljudi koji se bave ovim poslom, pa ni rezultati ne izostaju", zaključila je Bakšić-Čamo. 

Učesnici su, takođe, diskutovali o poreskim olakšicama, uvođenju posebnih beneficija za umjetnike i druge filmske radnike i ostalim aktuelnim temama.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak