Akcija mladih Zeničana: 'Ne hvala, ja bih kondom!'

Radiosarajevo.ba
Akcija mladih Zeničana: 'Ne hvala, ja bih kondom!'


Omladinsko udruženje REaktiv iz Zenice privodi kraju projekat o seksualnom i reproduktivnom zdravlju pod nazivom 'Ne hvala, ja bih kondom!' Članovi Udruženja su prije nekoliko dana organizovali uličnu akciju na kojoj su građane informisali o projektu, ciljevima i aktivnostima Udruženja.

Zenica: Radionice o seksualnom zdravlju mladih

Na trodnevnoj radionici učestvovalo je ukupno 47 mladih ljudi na kojima su imali priliku upoznati se sa problemom spolno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće. Također, govorilo se o pravilnoj upotrebi kontracepcija, prevencijama i simptomima pojedinih bolesti.

''Zaista sam zadovoljna načinom realizacije radionica i informacijama koje su za nas pripremili članovi REaktiva i nadam se da će u budućnosti biti još ovakvih radionica na kojima ćemo moći upoznati nove mlade ljude, družiti se i učiti u isto vrijeme'', kazala je Ena Nuković, jedna od učesnica projekta.

Nakon ove tri radionice u petak će se odžati dodatna radionica za najaktivnije učesnike, a temu ove radionice će upravo izabrati oni sami kako bi dobili dodatna znanja koja im mogu koristit u svakodnevnim životnim prilikama.

Iz Udruženja su istakli da su zadovoljni aktivnošću učesnika na radionici, te njihovim interesom za temu seksualno-reproduktivnog zdravlja.

"Mladi ljudi imaju želju za razgovorom i dijeljenjem mišljenja o ovoj temia, a zaključili smo da je razlog tome nedovoljna komunikacija u krugu porodice na teme koje smo prethodnih dana obrađivali, te nepostojanje dijela obrazovnog sistema koji će kroz formalne načina obrazovanja mlade upoznati sa ovom temom. Žao mi je što nismo mogli primiti sve zainteresovane mlade za radionice, zbog ograničenih resursa i sredstava, te im ovim putem poručujem da će Udruženje nastaviti sa radom i da ćemo ih redovno obavještavati o svim aktivnostima'', kazao je za Radiosarajevo.ba predsjednik Udruženja Aldin Alić.

Nastavak ovog projekta, ali i rada Udruženja REaktiv možete pratiti na njihovoj oficijelnoj Facebook stranici.

Projekat se realizuje uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak