Akcija 'Let's do it - očistimo zemlju za 1 dan'

Radiosarajevo.ba
Akcija 'Let's do it - očistimo zemlju za 1 dan'

Grad Sarajevo će podržati akciju čišćenja
u Bosni i Hercegovini pod nazivom “Let’s Do It - očistimo zemlju za jedan dan”, rekao je to danas zamjenik gradonačelnika Sarajeva Miroslav Živanović na prijemu za članove UG „Ruke“ iz Sarajeva koje u saradnji s UG „Mozaik prijateljstva“ iz Banje Luke organizira i provodi ovu akciju. 
Radi se o najvećoj akciji u historiji BiH, posvećenoj prvenstveno čišćenju ilegalnih deponija smeća u jednom danu, ali i čišćenju zelenih površina i drugih prirodnih vrijednosti, odnosno zaštićenih područja 

„Akcija se planira provesti sinhronizovano u jednom danu i s početkom u isto vrijeme na teritoriji čitave Bosne i Hercegovine – nedjelja, 9. septembra/rujna 2012, u 11 sati“, kazao je Božidar Mihajlović, predsjednik UG „Ruke“ na današnjem prijemu u Gradskoj upravi. 

Također je dodao kako se radi o ideji koju su uspješno realizirali Estonci, još 2008. sa učešćem više od 50.000 volontera, dok su Slovenci u istoj akciji 2010. okupili 270.000 volontera. Tako će i ova akcija u BiH u potpunosti biti organizirana na volonterskoj osnovi, a podršku su do sada dale brojne entitetske i institucije nižih razina vlasti, određene ambasade u BiH, međunarodne organizacije itd.

Očekuje se i snažna podrška medija u BiH kako bi animirali građane da se uključe u ovu akciju 9. Septembra, objavila je novinska agencija Fena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak