'Aeroput', prvi avioprijevoznik koji je sletio u Sarajevo (FOTO)

Radiosarajevo.ba
'Aeroput', prvi avioprijevoznik koji je sletio u Sarajevo (FOTO)

Davno je to bilo...Sarajevo je svoju prvu zračnu liniju dobilo još prije Drugog svjetskog rata

Godine 1930. otvara se linija Beograd — Sarajevo — Podgorica, a prijevoznik je beogradski Aeroput. U to vrijeme koristio je aerodrom u Rajlovcu, sa koeg je prometovao avion Potez 29 francuske proizvodnje.  

Aeroput je 1936 na svoju liniju prema Sarajevu dodao i let za Dubrovnik. Od 1938 redovno saobraća na liniji Dubrovnik – Sarajevo – Zagreb-Beč-Brno-Prag.

Pogledajte poster u art-deco stilu kojim se reklamirao let za Sarajevo.

 


Kako piše na zvaničnoj stranici Aerodroma Sarajevo, početak Drugog svjetskog rata prouzročio je obustavu svih civilnih zrakoplovnih aktivnosti na cijeloj teri-toriji tadašnje Kraljevine Jugoslavije. Po završetku rata, praktično od 1947. godine, ponovo se uspostavlja redovni civilni zračni promet prema Sarajevu, linijama između Sarajeva, Beograda i Zagreba. Promet obavlja nova jugoslavensko-sovjetska kompanija JUSTA, a za svoje aktivnosti koristi aerodrom u Butmiru. Ova kompanija radi tek nešto duže od godinu, jer se odlukom Vlade tadašnje Federativne Narodne Republike Jugoslavije (FNRJ), zbog sukoba sa SSSR-om osniva do¬maća kompanija Jugoslovenski aerotransport, poznatija pod skraćenim nazivom JAT. Glavninu JAT-ove flote u to doba činili su zrakoplovi Dakota (DC-3) sa 24 putnička sjedišta. Promet legendarnim DC-3 bio je u funkciji sve vrijeme sljedećih 22 godine.

Zbog naraslih potreba i uvođenja novih tipova mlaznih aviona koji su zahtijevali čvrste betonske podloge manevarskih površina, krenulo se u izgradnju novog sarajevskog aerodroma, a odlučeno je da bude lociran u Sarajevskom polju, u neposrednoj blizini postojećeg travnatog aerod¬roma Butmir. Sama gradnja počela je krajem 1965. , a završena je u junu 1969., kada je otvoren novi Aerodrom Sarajevo-Ilidža, kako se tada zvanično nazivao. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak