Advokat Nezirić: Sud nije naredio Arzijin povratak!

Radiosarajevo.ba
Advokat Nezirić: Sud nije naredio Arzijin povratak!

Sud nije naredio povratak Arzije Mahmutović u sarajevske vrtiće
, tvrdi Sanel Nezirić, advokat Javne ustanove (JU) Djeca Sarajeva, koji je reagirao na današnju izjavu advokata smijenjene direktorice sarajevskih vrtića.
Naime, jutros je u medijima prozujala vijest da je Općinski sud u Sarajevu poništio njezinu smjenu i naredio povratak na posao. Saopćio je to advokat Arzije Mahmutović, kazavši kako je sud naložio njen povratak na posao.

Sud je poništio rješenje Vlade KS o imenovanju v.d. predsjednika i članova Upravnog odbora (UO) JU Djeca Sarajeva iz maja 2010, odluku v.d. UO iz i odluku o saglasnosti za imenovanje direktora iz juna iste godine, te tri odluke iz februara 2011.

No, ipak, situacija je sljedeća, tvrdi advokat Nezirić, koji naglašava kako presuda sarajevskog Općinskog suda „apsolutno nema nikakav značaj za imenovanje direktora JU Djeca Sarajeva“. Njegove su riječi da su poništene odluke vezane za imenovanje v.d. Upravnog odbora i v.d. direktora, a, „kako je nekadašnja direktorica Arzija Mahmutović bila v.d. direktor i istoj je istekao mandat, tako ni presuda  ne glasi da se Arzija Mahmutović vraća na mjesto direktora niti je to moguće da se desi provođenjem poništenih odluka prema presudi Općinskog suda u Sarajevu“.

Nadalje, Nezirić ističe da se prema Zakonu o predškolskom obrazovanju, direktor JU Djeca Sarajeva imenuje temeljem javnog konkursa od strane UO. U slučaju aktuelne direktorice Mirjane Jovanović Halilović ta je procedura ispoštovana, decidan je advokat Nezirić.

„Sem toga, ranijoj direktorici Arziji Mahmutović je uspostavljen radno-pravni status, odnosno, ista je obavljala svoje poslove i radne zadatke u skladu sa zaključenim ugovorom o radu, te po osnovu toga ostvarivala sva prava iz radnog odnosa, pa su neosnovani navodi da ima pravo i na naknadu štete“, zaključio je advokat Sanel Nezirić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak