Adnan Tatarević uzgaja ribu i nudi zdravu delikatesu - dimljenu pastrmku
Uzgoj i prodaja ribe porodični je biznis već deset godina.
Adnan Tatarević ovaj je posao preuzeo od oca. Iako je po zanimanju elektroničar, prije nekoliko dana je pokrenuo firmu i nastavio porodični posao uzgoja i prodaje ribe.
"Ideja da se bavim ovim nastala je iz želje da se hranimo zdravo i pravilno", kaže Adnan za Radiosarajevo.ba.
Najviše prodaje i uzgaja svježu pastrmku, ali ono po čemu se njegovo ribogojilište razlikuje od drugih je to što u ponudi imaju i dimljenu pastrmku.
"Mislio sam ponuditi nešto novo i došao sam na ideju da dimim pastrmku. Ljudi kod nas to nisu vidjeli, pa se oduševe kad probaju. Kupio sam mašinu za dimljenje. Pajcujem ribu, ona odstoji u pajcu 24 sata i nakon toga se prodaje", priča nam ovaj 29-godišnjak.
Da biste naručili dimljenu pastrmku, morate je naručiti dan ranije baš zbog ovog procesa - riba mora odstojati u pajcu.
"Ljudi su sumnjičavi, ali ko god je probao dimljenu pastrmku, opet zove i naručuje", kaže Adnan.
Ribu dostavlja na kućnu adresu i neprestano je na usluzi onima koji su u potrazi za ovom delikatesom. Za sada prodaje samo u Zenici. Tržište je veoma malo, stoga se Adnan nada da će sa ovom ponudom proširiti i u druge gradove, te da će iz Gračanice, malog mjesta kraj Zenice, krenuti u veći biznis.
Adnan živi s porodicom, a dok je žena na poslu, a kćerka u školi, sina od 2,5 godine vodi sa sobom na ribogojilište te na taj način porodičnu tradiciju prenosi i na svoje dijete. Od malena će se njegov sin naviknuti na zdravu ishranu i uzgajanje ribe.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.