Adnan Busuladžić o 'smrti muzeja'

Radiosarajevo.ba
Adnan Busuladžić o 'smrti muzeja'

Povodom najavljenog zvaničnog zatvaranja Zemaljskog muzeja BiH, o položaju ove institucije, a posebno njenih uposlenika, razgovarali smo sa direktorom muzeja Adnanom Busuladžićem.

RadioSarajevo: Teška situacija u muzeju nije od jučer, više puta smo imali priliku čuti kako radite bez grijanja, a u posljednje vrijeme radite i bez plata...
Adnan Busuladžić:
Nažalost, stanje je više nego alarmantno. Mi smo upozoravali već više godina. Naš problem je više-manje već poznat javnosti, a odnosi se na neriješen pravni status - iz čega proizilaze svi naši problemi. U posljednje vrijeme došlo je do kulminacije problema, jer za ovu, još uvijek tekuću, godinu nije usvojen budžet. Mi smo najveći dio sredstava dobijali od Ministarstva civilnih poslova, a obzirom da nismo zvanična budžetska institucija primali smo to preko programa sufinansiranja - tako da budžet nije usvojen i sredstava nije bilo. Predloženi budžet za narednu godinu je u visini utrošenih sredstava iz ove godine, kada nas nije bilo. Tako se možemo nadati samo totalnom kolapsu institucije.

RadioSarajevo: Kako to da, za ovako važnu instituciju, nisu izdvajana sredstva iz budžeta?
Busuladžić:
Mi smo, nažalost, politički problem koji treba biti riješen na najvećoj razini, a to se ne dešava. Vjerovatno ima drugih i ozbiljnijih problema te smo mi uvijek u nekom zapećku. Kultura inače nije u vrhu prioriteta ni u mnogo razvijenijim državama, ali kod nas je tu već u pitanju goli opstanak i egzistencija. Posebno je zabrinjavajuće to što ljudi u zadnjih pet-šest mjeseci nisu primili plate. Nismo više u stanju plaćati ni režijske troškove te ne snosimo nikakvu odgovornost za ono što će se desiti.

RadioSarajevo: To znači da su istovremeno ugroženi i eksponati?
Busuladžić:
Da, a radi se o predmetima i kolekcijama koje, prema grubim procjenama, sigurno vrijede više stotina miliona maraka. To je jedno veliko bogatstvo i kapital koji je ugrožen. Ugroženi su i radnici, pogotovo ako imamo u vidu da ovdje rade stručnjaci vrlo specifičnih profila kojih nema u BiH. Primjera radi, od dva konzervatora u državi - oba rade u Zemaljskom muzeju. Kolege iz drugih institucija iz oba entiteta donose svoj materijal kod nas na čišćenje i konzervaciju te će tako biti ugrožene i te institucije.

RadioSarajevo: Da li se iko od predstavnika vlasti javio i ponudio neko rješenje?
Busuladžić:
Nije. Mi smo već naučili na to da niko ne reagira na naše dopise. Mi smo obavijestili apsolutno sve instance vlasti o problemu koji će nastupiti i manje-više nije niko reagirao. Zbog toga se i odlučujemo na ovakav javni istup. Mi danas nećemo zvanično zatvoriti muzej, ali ćemo najaviti da on iza Nove godine ide ka totalnom kolapsu. Kada nam poisključuju komunalije i postane nemoguće i boraviti ovdje, nadamo se da će barem Ministarstvo unutrašnjih poslova preuzeti čuvanje objekta da ne bi došlo do pljačke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak