Abortus-turizam: Turkinje dolaze u BiH da abortiraju

Radiosarajevo.ba
Abortus-turizam: Turkinje dolaze u BiH da abortiraju

Kompanija "Barracuda Tour Company" iz Istanbula prije dvije sedmice počela je organizirati turistička putovanja čiji je cilj izvođenje abortusa u stranoj zemlji, a jedna od veoma popularnih destinacija je BiH, gdje četiri dana, tri noćenja i abortus koštaju 600 dolara.

Ugovor sa klinikom u BiH

Uz obilazak grada i abortus, ženama je omogućen i oporavak, nakon čega se vraćaju kući kao da se ništa nije desilo. Za nepune dvije nedjelje čak 16 Turkinja odlučilo je da uplati ove aranžmane, a sve u želji da u tajnosti abortiraju.

Bolnice sa kojima kompanija sarađuje u inostranstvu jedino žele nalaz njihovog ljekara iz Turske, a nije potrebna neka dodatna medicinska dokumentacija. "Barracuda Tour" ugovore ima sa jednom klinikom na Kipru, tri na Krimu i po jednom klinikom u BiH i Engleskoj, pišu Nezavisne.

Niske cijene i diskrecija - 'zdravstveni turizam'?

"Kada je nešto zabranjeno ili teško ostvarivo, uvijek se nađe rješenje. Mi, kao turistički operateri, koristimo tu situaciju", kazao je Cem Polatoglu, vlasnik agencije koja organizuje ovakve ture, dodajući da se njegova kompanija već godinama bavi 'zdravstvenim turizmom', te da već unaprijed imaju rasprodato osam tura za Kipar, pet za Krim i tri ture za BiH.

Slična tura u Krimu košta 370 dolara, dok je posjeta, uz abortus, Engleskoj najskuplji aranžman i košta oko 1.873 dolara.

Kanton Sarajevo je  u  julu ove godine posjetilo 22.446 turista, što je 22,9 % manje u odnosu na juni i 1,5 posto manje nego u julu 2011. godine. U ukupno ostvarenom broju dolazaka, stranih je turista bilo 89,4 posto, i to najviše iz Turske (14,8 posto), Hrvatske (8,2 posto), Kuvajta (7,4 posto), Slovenije (5,4 posto) i SAD-a (4,3 posto). 

"Sve žene koje koriste naše usluge su mlađe od 35 godina. Imamo pozive iz svih krajeva Turske, ali najviše ih je iz Istanbula. One odlaze da abortiraju van zemlje jer ne žele da ih osuđuje porodica ili prijatelji zbog toga što čine", kaže Polatoglu. 

Inače, posljednjih dana aktuelna je debata o zakonu kojim bi se zabranio abortus u Turskoj, a strah od mogućih zakonskih posljedica već je obuzeo mnoge Turkinje.

Abortus-turizam u Poljskoj

'Abortus-turizam' iznimno je popularan u nekim zemljama – primjer je Poljska gdje striktni zakoni abortuse ženama dozvoljavaju isključivo u slučaju ako je trudnoćom ozbiljno ugroženo njihovo zdravlje ili zdravlje ploda, ili je do začeća pak došlo silovanjem ili incestom.

Istraživanje provedeno 2010. godine u Poljskoj pokazalo je kako se u toj zemlji godišnje obavi u prosjeku 150 000 abortusa. 10-15% od ukupne cifre abortusa obavlja se u drugim zemljama, a ta je cifra konstantno u porastu.

Najčešće zemlje u koje Poljakinje putuju kako bi izvršile abortuse su Ukrajina, Litvanija, Rusija, Češka, te Slovenija, a manji broj žena je u stanju priuštiti si 'tretman' u zemljama Zapadne Europe usljed skupljih cijena abortusa.

Za razliku od, primjerice, Velike Britanije gdje se cijene abortusa kreću od 700 do 1120 eura, Holandije (280 eura), te Njemačke u kojoj abortusi koštaju u prosjeku od 400 do 600 eura, cijena ilegalnog abortusa u Poljskoj iznosi od u prosjeku od 640 do1270 eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak