A gdje će ateisti: Bh. građani, pored hadžija, hodočašćem 'časte' i pravoslavne vojnike

Radiosarajevo.ba
A gdje će ateisti: Bh. građani, pored hadžija, hodočašćem 'časte' i pravoslavne vojnike

Ministarstvo odbrane (MO) Bosne i Hercegovine 26. avgusta sklopilo je ugovor s Pokloničkom agencijom Srpske pravoslavne crkve "Dobročinstvo" iz Beograda o organizaciji putovanja pripadnika MO i Oružanih snaga BiH na pokloničko putovanje na Krf, u Grčku, što će koštati 20.000 KM.

Predmet zaključenog ugovora je prevoz putnika pravoslavne vjeroispovijesti na pokloničko putovanje na Krf, dok je plan realizacije do 31. decembra 2015, odnosno do kraja godine.

 

Nevjerovatno: Mi, građani, plaćamo hadž bh. vojnicima i radnicima u Ministarstvu odbrane?!

 

 

U ovom pregovaračkom postupku, kako se napominje, bez objavljivanja obavještenja o nabavci nisu prethodili konkurs za izradu idejnog rješenja, informacijsko obavještenje, niti ex ante obavještenje o transparentnosti, dok je kriterijum za dodjelu ugovora, kako je naglašeno, bila najniža cijena, a ponuđač jedan.

Inače, pripadnici MO i OS BiH pravoslavne vjeroispovijesti na poklonička putovanja putuju "preko preduzeća", odnosno odjela koji se zove Pravoslavno dušebrižništvo.

"To je dio jedinstvene vjerske službe u MO BiH i OS BiH, a bavi se organizacijom i osiguranjem cjelokupnog vjerskog života pravoslavnih vjernika u MO i OS BiH. Dakle, briga o vjerskim potrebama, pripremanje i sprovođenje vjerskih obreda, pružanje duhovne pomoći u slučaju smrti, teških povreda, stradanja te ostalih okolnosti koje zahtijevaju ličnu pomoć vjernika", kažu u MO BiH.

Pored navedenog, Ured pravoslavnog dušebrižništva bavi se duhovnim pripremama za vojne sveštenike, organizovanjem i održavanjem raznih predavanja, seminara i teoloških tribina, a samo preko njih vjernici - vojnici, barem prema službenoj evidenciji, jednom mjesečno su na duhovnoj obnovi. Tako su u julu organizovana putovanja na Svetu goru i Krk, u junu pokloničko putovanje i obilazak srednjovjekovnih manastira, u maju poklonički put u Srbiju...

"Svima je već poznato da u sklopu MO i OS postoji i funkcioniše vjerska služba, u kojoj je i Kancelarija pravoslavnog dušebrižništva. Suština našeg postojanja jeste vođenje brige o pripadnicima Pravoslavne crkve i zadovoljavanje njihovih duhovnih potreba. U to spadaju i duhovnički rad, bogoslužbene aktivnosti, obezbjeđivanje odgovarajuće duhovne literature itd, ali i poklonička putovanja, u kojima pravoslavni vjernici iz MO i OS BiH mogu na najboljim primjerima, pravoslavnim monasima iz velikih svetinja, da vide primjenu uzvišenih hrišćanskih zakona ljubavi prema Bogu i bližnjem, kako bi i sami pronašli snagu da to primijene u svojim životima", rečeno je Nezavisnim u Ministarstvu odbrane BiH.

Stoga je, kako dodaju, primarna aktivnost u vezi s pokloničkim putovanjima upravo Sveta gora, pored manastira.

"Nekoliko godina imali smo grupu i za Jerusalim i Svetu zemlju. Ali, zbog velikih jubileja u vezi s obilježavanjem pobjede i junačke tradicije srpske vojske u Prvom svjetskom ratu, ove godine organizovano je putovanje na Krf, u kom bi obišli, pored značajnih pravoslavnih svetinja Soluna, Meteora i Krfa, i mjesta najvećih stratišta srpske vojske, koja je u Prvom svjetskom ratu donijela oslobođenje svim prostorima i narodima buduće Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca", preciziraju iz Ministarstva odbrane BiH.

Što se tiče sredstava koja se troše, u svim tim pokloničkim putovanjima sami učesnici snose dio ukupnih troškova puta.

"Budžetom, odobrenim za aktivnosti vjerske službe, predviđeno je učešće u tim aktivnostima, ali nikada ne u punom iznosu. Imamo veliko zadovoljstvo što pomažemo ljudima da prožive makar kratko vrijeme u svetim mjestima i duhovno se ukrijepe", naglašavaju u Ministarstvu.

Podsjetimo da je MO BiH 3. septembra, takođe, zaključio ugovor s Islamskom zajednicom BiH o organizaciji putovanja pripadnika MO i Oružanih snaga BiH na hadž u Meku, što će koštati oko 67.500 KM.

Pretpostavljamo da je slična situacija i sa katolicima, što nas vodi do sljedećeg pitanja: gdje idu Jevreji, budisti i, konačno, ateisti?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak