56,5 posto ispitanih u BiH: 'Homoseksualnost treba liječiti'

Radiosarajevo.ba
56,5 posto ispitanih u BiH: 'Homoseksualnost treba liječiti'

Fondacija Heinrich Böll – Ured za BiH, zajedno s partnerskim organizacijama, Fondacijom CURE i Sarajevskim otvorenim centrom implementira projekt 'Coming out! Zagovaranje i zaštita prava LGBT osoba' koji finansira Evropska unija.

U sklopu projekta sprovedeno je kvantitativno istraživanje širom Bosne i Hercegovine kako bi se bolje razumjeli razlozi za homofobiju/transfobiju, te diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta u BiH.

Ovo istraživanje javnog mnijenja je provedeno na uzorku od 1010 ispitanika/ca, a svi dobijeni rezultati istraživanja predstavljeni su u publikaciji 'Ko smo mi da sudimo drugima? Ispitivanje javnog mnijenja o stavovima prema homoseksualnosti i transrodnosti u Bosni i Hercegovini' u kojoj je dodatno urađena dubinska interpretacija rezultata u bh. kontekstu.

Ispitivanje je pokazalo vrlo nizak stepen senzibiliziranosti opšte populacije prema lezbejkama, gej, biseksualnim i transrodnim (LGBT) osobama, kao i nedovoljno znanje o položaju i problemima s kojima se suočavaju LGBT osobe. Tako 56,5% ispitanika/ca smatra da 'homoseksualnost treba liječiti' što potvrđuje ustaljeni stereotip, kao i nedovoljan stepen znanja o homoseksualnosti koja je skinuta s liste bolesti i društvenih poremećaja. Za tri četvrtine ispitanika/ca ljubljenje na javnom mjestu osoba u istospolnoj vezi je neprihvatljivo, za razliku od promjene spola kod kojeg je manji postotak odbojnosti (59,5%). Određen stepen tolerancije prema LGBT osobama se može zaključiti iz podatka da više od 90% ispitanika/ca ne bi vršilo fizicko ili verbalno nasilje nad LGBT osobama, a 75,6% ispitanika/ca nasilje ne bi posmatrali pasivno, odnosno pomogli bi žrtvi.

Ispitivanje javnog mnijenja je pokazalo da su spol i stepen obrazovanja najvažniji faktor koji utiče na stepen homofobije. Žene imaju mnogo liberalnije stavove prema homoseksualnosti u odnosu na muškarce, kao i ispitanici/e koji žive u urbanim djelovima u odnosu na ruralna područja. Ako se uzme u obzir dobna struktura, mlađi ispitanici/e su mnogo tolerantniji/e i otvoreniji/e prema LGBT osobama u odnosu na starije.

''Ova publikacija je dragocjena polazna osnova onima koji/e će se u svom profesionalnom radu nastaviti istraživački put s ciljem daljeg senzibiliziranja javnosti o pravima i potrebama LGBT osoba. Postojeće publikacije su i nezaobilazna baza podataka, analiza i preporuka za sve one koji se bave LGBT temama u BiH'', kažu iz Fondacije Heinrich Boll.

Svi/e zainteresirani/e PDF verziju publikacije možete preuzeti na stranicama Fondacije Heinrich Böll i Sarajevskog otvorenog centra, a štampanu verziju možete preuzeti u prostorijama Sarajevskog otvorenog centra i Fondacije CURE ili Fondacije Heinrich Böll.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak