10. godina Al Jazeere Balkans: Priča o odgovornosti, profesionalizmu - i 170 beba

0
Piše: Faruk Vele

U Americi je TV novinarstvo skoro uništeno

Zašto je važno to Al Jazeerino beskompromisno insistiranje na profesionalnim standardima i etici? Jer je to vrijednost koje danas nedostaje, ne samo u novinarstvu, već i uopće u svijetu.

"Ovdje u Americi TV novinarstvo je skoro uništeno. Sve je počelo s osnivanjem Fox News-a 1996.godine kao postaje za konzervativne gledatelje, koji, navodno, nisu imali elektronski medij koji će biti njima gledljiv. Preko noći se Fox News prestao baviti novinsratvom. Postao je propagandni tv kanal koji koristi niske udarce kako bi zadovoljio njegovo veličanstvo - rejting! U Sjedinjenim Državama vodeći su kanali bili ABC, NBC, CBS, CNN ... i dijelili gledateljstvo", objašnjava Puljić, te dodaje:

Nadalje, veli Puljić, nakon što je Fox News pokrenuo lavinu laži i propagande, reagirali su i oni iz centra i ljevice.

"Imate ovdje MSNBC koji je ljevičarski, do kraja liberalan i koji je, takodjer, postao propagandni kanal. Ostali - ABC, CBS, NBC, CNN - proglašeni su od Donalda Trumpa, majstora laži, lažnim medijima (fake news) i foluška je upalila. Sada smo svi "lažni" osim desničarskim medija. Imamo slični situaciju i na Zapadnom Balkanu", zaključuje Puljić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak