1. februar 1984. U halama se cakli led, na brdima je dosta snijega; Grasu ispomoć iz svih krajeva

Radiosarajevo.ba

Prvi je februar 1984. godine. Do svečanog otvaranja 14. zimskih olimpijskih igara bilo je ostalo tek sedam dana, a u Oslobođenju se tog dana moglo čitati o pripremi olimpijskih borilišta, rasporedu treninga, strogim doping-kontrolama, izvještavanjima stranih agencija...

Tekst u rubrici Šta drugi pišu preuzimamo s prijateljskog portala Oslobođenje.ba

"Jak vjetar, susnježica i magla juče su ometali pripreme olimpijskog spusta. Ipak, ekspert Međunarodne smučarske federacije Švajcarac Bernhard Rusi, pobjednik olimpijskog spusta u Saporou 1972. godine, koji inače brine za sigurnost staza, postavio je liniju spusta", pisalo je tog 1. februara na sportskim stranama Oslobođenja.

Posljednji test tog je dana položila i Zetra, dok je obavljeno i prvo zvanično testiranje olimpijskih skakaonica.

Tu je i veliki članak sa pres-konferencije tadašnjeg predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta Juana Antonia Samarancha koji je, između ostalog, rekao:

"Ja sam vrlo jasno rekao za 14. zimske olimpijske igre ne da mogu biti, nego da će biti najuspješnije u istoriji. Mi poznajemo ljude iz Organizacionog komiteta, Sarajlije, Jugoslovene, koji su u stanju da to učine."

Što se tiče saobraćaja, Grasu je stizala ispomoć iz svih krajeva, a u galeriji, među ostalim, možete pročitati i tekt o tome kako je zapadnonjemačka agencija DPS izvještavala o Sarajevu.

"Organizacija javnog saobraćaja je jedan od najbitnijih segmenata u pripremama za ovako značajne manifestacije, a propusti u ovoj oblasti su u najvećoj mjeri izloženi opravdanim kritikama gostiju. Domaćini XIV ZOI su preduzeli niz mjera u cilju normalnog odvijanja saobraćaja", piše u tekstu koji govori o saobraćaju i olimpijadi.

Sutra na portalu Oslobođenja čitajte kako je Sanda Dubravčić dvostruko strepila - osim što se takmičila, upalila je i olimpijski plamen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak