Jedan od najboljih studenata banjalučkog Pravnog fakulteta čuva ovce po Ljubiji

Radiosarajevo.ba
Jedan od najboljih studenata banjalučkog Pravnog fakulteta čuva ovce po Ljubiji

Almir Hodžić (24) iz Ljubije kod Prijedora bio je jedan od pet najboljih studenata Pravnog fakulteta u Banjoj Luci. Na žalost, čak ni ovakav akademski uspjeh mu nije pomogao u pronalasku posla u struci te je u međuvremenu primoran da se bavi - stočarstvom i poljoprivredom!

Fakultet je upisao 2009. godine, a završio ga je u roku, četiri godine kasnije. Tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja je bio najbolji učenik sa prosjekom ocjena 5,00, piše Infoprijedor.com.

"Znao sam za tešku situaciju na tržištu rada, međutim, vjerovao sam da najbolji mogu naći posao. Sve ispite sam dao na vrijeme. Tokom studija nikad nisam pao niti jedan ispit. Sve vrijeme pomogao sam roditeljima u poljoprivrednim radovima jer smo od toga preživljavali i finansirali moje studiranje. Takođe, pet dana u sedmici sam studirao, a vikende odvajao za poljoprivredu. Danas svakodnevno radim od 10 do 12 sati dnevno poslove koji su dijametralo suprotni mojoj struci", ističe Almir.


Almir citira i Tolstoja koji je rekao kako se "ne treba stidjeti niti jednog posla, treba se stidjeti samo besposlenog života".

On je od 1. oktobra prošle godine, kada je postao brojka u lokalnoj filijali za zapošljavanje, aktivno konkurirao na nekoliko radnih mjesta u Prijedoru i Novom Gradu , a slao je i otvorene molbe za posao notarima, advokatima i privatnicima.

"Ti ljudi (advokati i notari) su barem bili uljudni i dali su mi neke savjete za traženje posla jer me sami nisu mogli angažirati. S druge strane, o konkursima za posao u javnom sektoru imam negativno mišljenje. Naime, zaposleni u javnom sektoru te ustanove tretiraju kao nešto što su im u nasljedstvo ostavili očevi. Uopće ne daju povratne informacije, a kamoli da vas uljudno prime i objasne situaciju", tvrdu Hodžić.

Almir kaže da je žalosno što se od 10 najboljih studenata njegove generacije na Pravnom fakultetu u Banjoj Luci zaposlilo samo troje.

"Izgleda da ovo društvo ima stručnjake za bacanje po onoj: 'Djeca su naše najveće bogatstvo - i ove godine se očekuje veliki izvoz' - dodaje Hodžić.

Kaže kako i on, kao i mnogi drugi mladi, razmišlja o odlasku u inostranstvo.

"I ja razmišljam o tome, jer sam zabrinut za dalji tok moje pravničke karijere. Promatrajući zvanične statistike od preko pola miliona nezaposlenih u BiH, nikada ne bih volio da mi se dijete rodi u ovakvoj državi. Ipak, i nakon svega vjerujem da ću pronaći posao, makar privremeni", zaključuje Almir Hodžić koji odlično govori engleski jezik, a cijelo školovanje je bio stipendista grada Prijedora i Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak