Bh. planinari učestvovali u tradicionalnom pohodu na Hajlu

Radiosarajevo.ba
Bh. planinari učestvovali u tradicionalnom pohodu na Hajlu

Grupa planinara iz Bosne i Hercegovine je zajedno s planinarima iz regije učestvovala na memorijalnom pohodu na Hajlu, koji se tradicionalno u januaru održava u znak sjećanja na alpinistu Safeta Mavrića Ćaku iz Novog Pazara, javlja Fena.

Organizatori tog pohoda bili su Planinarski i skijaški klub (PSK) Hajla i Turistička organizacija Rožaje, uz tehničku podršku Snowboard Kluba Jump, uz pomoć Opštine Rožaje.

Organizatori navode da je taj memorijal ove godine okupio oko 300 sudionika, a na vrh (2.403 m.n.v.) se popelo njih oko 150.

Sudionici uspona bili su smješteni u katunima u selu Bandžov (1.456 m.n.v.) i planinarskom domu Grope (1.980 m.n.v.). Odatle su, usprkos lošim vremenskim uslovima, krenuli put vrha.

Na čelu kolone koja je krenula iz Gropa bio je Zulfikar Kurtagić član PSK-a Hajla koji je uz pomoć kolega iz tog kluba Zike Kurtagića i Anise Demić uspio da probije stazu kroz snježne namete od nekoliko metara do mjesta zvanog Sedlo. U probijanju staze nesebičnu pomoć pružili su mu Ivan Femić i Jelena Petković. Kolonu iz Bandžova predvodio je Semir Kardović (PSK Hajla). Na Sedlu su se srele te dvije grupe planinara.

Usprkos snježnoj oluji, nastavili su ka vrhu i uspjeli se popeti na greben Hajle, gdje su vodiči postavili uže da bi osigurali prelaz preko ledenog grebena. Ipak, prema preporuci vodiča određeni broj sudionika tu je odustao zbog loših vremenskih uslova i neadekvatne opreme.


"Poslije uspješnog uspona planinari su se vratili u planinarski dom Grope gdje ih je čekao topli planinarski ručak", navode organizatori.

Organizatori ističu da taj pohod ima za cilj i promociju planine Hajle koja ima izuzetne potencijale za razvoj planinskog turizma i obavezna je destinacija planinarskim klubovima iz regije i šire. Turisti iz inostranstva, kako kažu, sve češće posjećuju Hajlu, zimi zbog idealnih terena za turno skijanje, freeride skijanje, snowboarding, snowshooing i alpinizma, a ljeti zbog trekinga, mountanbikinga, planinarenja.

Safet Mavrić Ćako smrtno je stradao na Hajli kod Rožaja 6. januara 1997. godine, planini koju je najviše volio i na kojoj se pripremao za ekspedicije i osvajanje najviših vrhova.

Hajla pripada sjeveroistočnom vijencu Prokletija. Zapravo, planinski vrh Hajle, visine 2.403 metara je najviši vrh tog dijela Prokletija, smješten između izvora Ibra i Rugovske klisure. Mnogi smatraju planinu Hajlu najljepšom planinom na razmeđi Srbije i Crne Gore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak